Връзки за достъпност

Извънредни новини

Италия измести България в британска класация за най-изгодни ски дестинации в Европа


Скиори в курорта Боровец (архивна снимка).
Скиори в курорта Боровец (архивна снимка).

Българските зимни курорти Боровец и Банско вече не са най-изгодните ски дестинации в Европа в британската класация на туроператорите "Поуст офис травъл мъни" и "Кристал ски холидейс", предаде ДПА.

През миналата година те заемаха първите две места в годишното проучване, което анализира съотношението между цена и качество на предоставяните ски услуги в Европа. Първенец тази година е италианският град Бардонекия, Боровец заема второто място, а Банско - шестото.

Цените в Бардонекия са се повишили едва с 1,4 процента спрямо нивата им през миналата година. Услугите в Боровец са поскъпнали с 8,2%, а тези в Банско - с 18,1%, което се дължи основно на увеличените разходи за ски училища.

Анализът на двата големи британски туроператори сравнява цените на ски картите, наемането на оборудване и обучението, както и цените на обяда и напитките по пистите в общо 36 европейски ски дестинации.

През 2023 г. най-голям спад на цените е регистриран във френския курорт Лез арк и швейцарския Венген, които тази година са с 5,5 процента по-евтини.

Най-скъпа излиза ваканцията в швейцарския курорт Цермат, където цените са повече от два пъти по-високи от тези в италианския първенец в класацията Бардонекия.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG