Връзки за достъпност

Извънредни новини

Седем души са арестувани в Босна и Херцеговина за участие в геноцида в Сребреница


Босненката Рафия Хаджибулич до гробовете на синовете ѝ, които са сред убитите по време на геноцида в Сребреница, Босна и Херцеговина.
Босненката Рафия Хаджибулич до гробовете на синовете ѝ, които са сред убитите по време на геноцида в Сребреница, Босна и Херцеговина.

Властите в Босна и Херцеговина задържаха седем души, заподозрени във военни престъпления по време на геноцида в Сребреница. Това съобщи в петък Държавната агенция за разследване и защита (SIPA).

Геноцидът в град Сребреница е извършен от силите на босненските сърби през юли 1995 г. Те убиват над 8000 мъже и момчета мюсюлмани, като това се случва по времето на югославските войни, когато в Белград управлява Слободан Милошевич. Той подпомага босненските сърби с пари, оръжие и муниции, а по-късно е съден за геноцид и престъпления срещу човечеството в Хага.

Сега седемте заподозрени са задържани от служители на SIPA близо до Зворник – град, който също като Сребреница се намира в Източна Босна.

От прокуратурата на Босна и Херцеговина съобщиха за Радио Свободна Европа (RFE/RL), че заподозрените са бивши командири и членове на Зворничката бригада на Армията на Република Сръбска.

„Те имат връзка със стрелбата и убийството на около 800 босненски жертви в местността Ораховац“, казаха от местната прокуратура.

През юли 1995 г. обсаждащите босненски сръбски войски избиват над 8300 мъже и момчета, предимно мюсюлмани, в Сребреница и околностите ѝ. Това се случва, след като нидерландските мироопазващи сили на ООН не успяват да защитят обявената от ООН "безопасна зона" в района.

Телата на жертвите са открити в повече от 80 масови гроба в Сребреница и близките места, включително Зворник и Братунац.

През 2007 г. Международният съд в Хага се произнесе, че в Сребреница е извършен геноцид. Трибуналът в Хага осъди 16 души за престъпления в защитената зона на ООН, седем от които за престъплението геноцид.

В резултат от това досега повече от 50 души бяха осъдени на общо повече от 700 години затвор за геноцид и престъпления в Сребреница.

Радован Караджич, първият президент на босненската област Република Сръбска (РС), беше осъден в Хага на доживотен затвор. Присъдата му е заради геноцида в Сребреница, както и за престъпления срещу човечеството и нарушения на законите на войната в други части на Босна и Херцеговина.

Същият съд осъди и главния командир на бившата Армия на Република Сръбска Ратко Младич на доживотен затвор за геноцид.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG