Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Трудната работа трябва да продължи". Босна и Херцеговина започва преговори за евроинтергация


Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел
Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел

Лидерите на ЕС решиха да започнат преговори за присъединяване към Съюза с Босна и Херцеговина на заседанието на Европейския съвет в четвъртък. Те обаче предупредиха, че предстои "тежка работа", за да може страната да постигне напредък по молбата си за членство.


"Поздравления! Вашето място е в нашето европейско семейство. Днешното решение е ключова стъпка напред по пътя ви към ЕС", написа председателят на Европейския съвет Шарл Мишел в профила си в X. "Сега трудната работа трябва да продължи, за да може Босна и Херцеговина да напредва стабилно, както иска вашият народ."

Новината идва на фона на продължаващия вече 10 години т.нар. Берлински процес, създаден през 2014 г., за да подкрепи европейската интеграция на страните от Западните Балкани - Албания, Косово, Босна и Херцеговина, Черна гора, Северна Македония и Сърбия.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че Европейската комисия ще препоръча на държавите членки да започнат преговори за присъединяване с Босна.

"Разбира се, необходим е по-голям напредък за присъединяване към нашия съюз", заяви Фон дер Лайен на 12 март в реч пред Европейския парламент. "Но страната показва, че може да изпълни критериите за членство и стремежа на своите граждани да бъдат част от нашето семейство."

Босна получи статут на страна кандидатка за членство в ЕС през декември 2022 г. Една година по-късно европейските лидери потвърдиха готовността си да дадат разрешение за започване на преговори за присъединяване, но също така приканиха Европейската комисия да представи до март доклад за степента, в която са изпълнени ключовите критерии.

Според служители на ЕС през последната година Босна е постигнала по-голям напредък, отколкото през предходното десетилетие.

Въпреки съобщението, преговорите между Сараево и Брюксел няма да започнат веднага. Първо трябва да бъде приета преговорна рамка. За да се случи това, Босна трябва да изпълни 14 приоритета.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG