Връзки за достъпност

Извънредни новини

Боянското блато официално получи статут на воден обект


Патица в Боянското блато
Патица в Боянското блато

Блатото край столичния квартал "Бояна" вече официално се води воден обект. Това стана със заповед на басейновата дирекция "Дунавски район", съобщи Министерството на околната среда и водите
(МОСВ) в сряда.

Така на практика блатото става защитена територия, на която не може да се строи, макар че инвеститорите имат право да обжалват заповедта. Процесът по получаването на този статут отне близо две години, спъван от тромави административни процедури и съдебни хватки.

Предстои отразяването на водния обект в устройствените планове на София и кадастралната карта.

Боянското блато се намира в местността “Гърдова глава” на Витоша и граничи с резиденция "Бояна". Районът около него е застроен. То е разположено на около 10 декара. В него живеят 111 вида птици. Общо 17 вида от тях са включени в Червената книга на България, а почти всички останали са защитени на национално или международно ниво.

Досега Боянското блато не беше отразено в устройствените планове на общината, а в кадастралната карта имаше статут на ливада. Това позволи собственикът на терена да го засипва с пръст с цел застрояване.

Действията му многократно бяха възпирани заради активни протести на жителите на района и от МОСВ - заради защитените птици, които го обитават.

Парадоксът беше, че блатото е защитено по Закона за биологичното разнообразие, но по документи е частна собственост в жилищна територия.

С решението си басейновата дирекция, подчинена на МОСВ, изпълни предписание на Общинския експертен съвет по устройство на територията към Столичната община от юни 2022 г.

Според протокола на експертния съвет от компетенциите на басейновата дирекция е да определи границите на водния обект, за който е получила придружаваща документация.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG