Връзки за достъпност

Извънредни новини

Съдът нареди да се узакони подпорната стена на плаж Алепу


Подпорната стена на "Алепу Вилидж". Архивна снимка.
Подпорната стена на "Алепу Вилидж". Архивна снимка.

Четириетажната сграда на плажа "Алепу" трябва да бъде узаконена. Това става ясно от решение на Върховния административен съд (ВАС), за което съобщи "Капитал". Съдиите са стигнали до извода, че мерките, взети досега за анулиране на строежа, не са били законосъобразни.

Сградата на плажа "Алепу" стана известна с това, че външният вид на строежа се разминава с документите. Разрешителното е издадено за подпорна стена, която да укрепи крайбрежието, но на практика се вижда четириетажна постройка с видимо обособени помещения за бъдещи стаи.

Това позволи да се говори за строежа като за хотел, маскиран като подпорна стена.

През февруари тази година изпълнителната власт е отказала да подпише разрешение за ползване на обекта. Това е станало с решение на министъра на регионалното развитие Иван Шишков в служебното правителство на Гълъб Донев.

Сега ВАС решава, че този отказ на министър Шишков е незаконосъобразен и министерството трябва да се произнесе наново по преписката, като се съобрази с указанията на съда.

Министерството ще трябва да плати и адвокатския хонорар от близо 4700 лв., платен от жалбоподателя по делото - "Бриз 2000" ЕООД. Това е фирмата собственик на имотите до плажа.

"Къде е гнилото по веригата" при строежа на Алепу
please wait

No media source currently available

0:00 0:04:10 0:00

Строителството на Алепу започва през 2018 г. Тогава институциите предписват изграждането на подпорна стена, която да укрепи крайбрежието. През лятото на 2020 г. снимки в социалните мрежи показват, че строежът изглежда като 4-етажна сграда.

Решението, станало известно във вторник, е на тричленен състав на ВАС с председател и докладчик Георги Колев, Севдалина Червенкова и Стефка Кемалова. То вече е обжалвано от регионалното министерство. Следващата инстанция е петчленен състав на ВАС, чието първо съдебно заседание е насрочено за ноември 2023.

През септември 2018 г. община Созопол издава разрешение за строеж в свлачищния район на плажа "Алепу" в два етапа - укрепителни дейности и след това курортен комплекс.

По закон строителство на сгради и съоръжения в свлачищни райони се разрешава след издаване на предварително съгласие от министъра на регионалното развитие и благоустройството.

През февруари тогавашният служебен министър Иван Шишков е подписал отказ. Мотивът му е, че представеното по преписката Разрешение за ползване № СТ-05-118/ 13.02.2020 г. на строеж "Курортен комплекс "Алепу-Вилидж", издадено от началника на Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК), е нищожно.

Министърът се позовава на съдебно решение от края на 2021 г., според което разрешението за строеж на ваканционен комплекс край местността "Алепу" е нищожно.

Според ВАС обаче, министърът няма правомощия да посочва дали даден административен акт е нищожен.

В мотивите си съдът изрично заявява, че в аргументите си за отказа министърът незаконосъобразно е приел, че укрепването на свлачище "Алепу Вилидж" е незаконен строеж, като се е позовавал на съдебните решения за прогласяване на нищожност на разрешението за строеж.

"За да бъде квалифициран един строеж като незаконен не е достатъчно разрешението за строеж за него да е обявено за нищожно... Към настоящия момент нито едно от посочените условия не е налице, поради което административния орган е постановил незаконосъобразен административен акт", пише съдът.

През февруари 2021 г. Административният съд в Бургас обяви за нищожно строителното разрешение, издадено от главния архитект на Созопол за изграждането на курортния комплекс „Алепу Вилидж“. Решението беше потвърдено през ноември 2021 г. от ВАС.

През април 2021 г. инвеститорът се отказа от проекта и продаде имота. През ноември същата година инвеститорът на имота каза, че няма да премахне незавършеното съоръжение въпреки съдебните решения.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG