Връзки за достъпност

Извънредни новини

Окончателно: Разрешителното за строеж на комплекс на Алепу е нищожно


Строежът на Алепу
Строежът на Алепу

Строителството на Алепу започна през 2018 г. Тогава институциите предписаха изграждането на подпорна стена, която да укрепи крайбрежието. През лятото на 2020 г. обаче снимки в социалните мрежи показаха, че строежът изглежда като 4-етажна сграда, а институциите твърдяха, че това е подпорна стена.

Разрешението за строеж на ваканционен комплекс край местността Алепу е нищожно. Това потвърди Върховният административен съд (ВАС) със свое решение във вторник.

От върховната инстанция са приели доводите на Бургаския административен съд затова, че документите за строежа са издадени на фирма, която не е възложител. В тях е записано, че инвестиционните проекти са на името на „ГБС-Турс“, а титуляр на разрешението за строеж е „Алепу Вилидж“. Така е нарушен Законът за устройство на територията (ЗУТ), посочва съда.

От върховната инстанция пишат още, че за това място е разрешено укрепване на свлачище.

„Разрешението за строеж за укрепване на свлачище е влязъл в сила административен акт, който не е бил оттеглен или отменен от издалия го административен орган“, пишат съдиите.

"Къде е гнилото по веригата" при строежа на Алепу
please wait

No media source currently available

0:00 0:04:10 0:00

Строителството на Шофьорския плаж на юг от Созопол започна в края на 2018 г. Тогава институциите констатираха свлачище и предписаха изграждането на подпорна стена, която да укрепи крайбрежието. През лятото на 2020 г. обаче снимки в социалните мрежи показаха, че строежът на първа линия изглежда като 4-етажна сграда.

Въпреки това институциите твърдяха в началото, че се изгражда само подпорна стена. През юни 2020 г. беше направена проверка от регионалната дирекция за строителен контрол, при която началникът ѝ заключи, че "четирите нива, които са изпълнени, не са сграда, а са строеж и само по себе си това представлява укрепително съоръжение".

По-късно инвеститорът "ГБС Турс" представи проекта за „Алепу Вилидж“, от който стана ясно, че над съществуващата конструкция ще се надстрои туристическо селище с двуетажни и триетажни сгради, в които ще има апартаменти, заведение за обществено хранене, кафене, открит плувен басейн и зони за рекреация.

През февруари 2021 г. Административният съд в Бургас обяви за нищожно строителното разрешение, издадено от главния архитект на Созопол за изграждането на курортния комплекс „Алепу Вилидж“.

През април 2021 г. инвеститорът се отказа от проекта и продаде имота.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG