Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Ако живеете в черно-бял свят, ще страдате". Брадли Купър напът към "Оскар"


Брадли Купър присъства на годишните награди на Националния борд на критиците в Ню Йорк на 11 януари 2024 г.
Брадли Купър присъства на годишните награди на Националния борд на критиците в Ню Йорк на 11 януари 2024 г.

През 2011 г. списание People го обявява за "Най-сексапилния жив мъж". Днес синеокият изкусител за жените и любимец от култови комедии вече е един от най-скъпоплатените актьори в Холивуд и режисира филми. Последният дори се бори за "Оскар". Той е Брадли Купър и е Човек на деня на Свободна Европа.

12 пъти за последните 11 години членовете на Американската филмова академия решават, че той трябва да е сред малцината номинирани за наградата "Оскар" - като актьор, сценарист или продуцент. След малко повече от месец ще стане ясно дали последният му филм - "Маестро", ще бъде оценен толкова високо, че той най-после да получи и награда.

Лентата получи 4 номинации за „Златен глобус“ - за най-добър драматичен филм, режисьор, актьор и актриса в главна роля. Наградите обаче обра „Опенхаймер“ на Кристофър Нолан. Именно той е фаворит и за повечето категории на наградите "Оскар", които ще бъдат раздадени през март.

„Маестро“ обаче има 7 шанса да спечели поне в една от тях, номиниран - е за най-добър филм, най-добра главна мъжка роля, най-добра женска главна роля, най-добър оригинален сценарий, най-добра кинематография, най-добър грим и прически и най-добър звук.

"Маестро", продуциран от Мартин Скорсезе и Стивън Спилбърг, разказва за емоционалния живот на композитора и диригент Ленард Бърнстейн (1918-1990), известен най-вече със своята творба "Уестсайдска история". Освен режисьор, Брадли Купър е и съсценарист и прави впечатляващо превъплъщение в главната роля, за която се е подготвял цели 6 години, в които се е учил да дирижира.

Получава критики за това, че използва протезен нос, за да прилича на Бърнстейн, който е с еврейски произход, но ги отхвърля с обяснението, че единствената цел е била автентичност.

Биографичната драма, която е изцяло одобрена от семейството на Бърнстейн, описва неговата хомосексуалност и трудната му връзка със съпругата му от чилийски произход - актрисата и активистка Фелисия Монтеалегре. В ролята влиза британската актриса Кери Мълиган, която е номинирана за главна женска роля.

Кери Мълиган и Брадли Купър на 14-те годишни награди на Академията за филмово изкуство и наука в балната зала Ray Dolby в Лос Анджелис, 9 януари 2024 г.
Кери Мълиган и Брадли Купър на 14-те годишни награди на Академията за филмово изкуство и наука в балната зала Ray Dolby в Лос Анджелис, 9 януари 2024 г.

"Направил съм си малък прозорец към това, което ми харесва в този бизнес, а то е, че обичам да съм голяма част от процеса на разказването на истории", казва Брадли Купър в очакване на "Оскар".

Труден път към върха, алкохол и наркотици

Брадли Чарлз Купър е роден на 5 януари 1975 г. в Абингтън Тауншип, близо до Филаделфия, САЩ. Майка му Глория, която е от италиански произход, е журналистка, а баща му Чарлз, който има ирландски корени, е брокер на ценни книжа. Брадли има по-голяма сестра - Холи.

Казва, че като малък често са го мислели за момиче заради дългата коса, на която майка му държала. Още от онези години се научава да готви и го прави с удоволствие. Тогава иска да учи във военната академия "Вали Фордж" и да замине за Япония, за да стане нинджа. Запалва се обаче по киното, докато с баща си гледат филми.

Родителите му в началото са против той да става актьор и настояват да се занимава с финанси. Променят мнението си, след като го гледат в любителска пиеса.

Все пак той първо учи в университета "Джорджтаун", където специализира английски и френски език. По това време е член на отбора по гребане.

Започва плахо кариерата си през 1999 г. с гостуваща роля в хитовия телевизионен сериал "Сексът и градът". На следващата година се записва в магистърската програма на Actors Studio в Ню Йорк и докато учи, работи като портиер в хотел.

Дебютът му в киното е в комедията "Мокро горещо американско лято" (2001 г.), след това участва в телевизионния сериал "Наричана още", но успехът още е далеч. Макар че се снима в още две комедии - "Ловци на шаферки" (2005 г.) и "Фалстарт" 2006, говорейки за живота и кариерата си, по-късно Купър разкрива в подкаст в онлайн шоуто „SmartLes“, че пътят му към славата не е бил бляскав. В началото няма самочувствие, чувства се депресиран и дори обмисля да се откаже от актьорството.

„Бях толкова изгубен и бях пристрастен към кокаина. Винаги се чувствах като аутсайдер. Живеех само в главата си", разказва той, признавайки, че в в един период е злоупотребявал и с алкохол.

Спасението идва, след като на поредното парти умишлено удря главата си в бетонния под, сякаш иска да каже: "Ей, вижте колко съм як!". Изправя се и от него капе кръв. Но го прави отново. След това прекарва нощта в болница, където зашиват раните му. След това негов близък приятел му казва: "Ти беше ужасно глупав".

"Осъзнах, че няма да разгърна потенциала си и това ме изплаши до смърт. Помислих си: "Уау, всъщност ще си съсипя живота, наистина ще го съсипя", спомня си Купър, който след това слага край.

Щастлив е, че успява да остави зависимостите в младостта си и казва, че от 29-годишна възраст е чист. „Не се изгубих в славата. Определено имах луди години по отношение на наркотиците и алкохола, но това нямаше нищо общо с нея“, казва още той и добавя: "Мисля, че ако живеете в черно-бял свят, ще страдате много. Аз бях такъв. Но вече не вярвам в това".

Първият му по-голям пробив е отново с комедийна роля в касовия "Последният ергенски запой" (2009 г.)

Брадли Купър пристига на червения килим за премиерата на филма "Последният ергенски запой 2" в Холивуд, Калифорния, 19 май 2011 г.
Брадли Купър пристига на червения килим за премиерата на филма "Последният ергенски запой 2" в Холивуд, Калифорния, 19 май 2011 г.

Истински голям успех той постига в романтичната комедия "Наръчник на оптимиста" (2012), в който си партнира с Дженифър Лорънс. За това изпълнение Купър получава първата си номинация за "Оскар" за главна мъжка роля.

През 2014 г. е номиниран за втори път - за най-добър актьор в поддържаща роля в "Американска схема". А през 2015 г. получава нова номинация за най-добър главен актьор - в "Американски снайперист".

След това Купър е номиниран още три пъти за "Оскар", но като продуцент - на "Американски снайперист", "Жокера" и "Улицата на кошмарите".

През 2018 г. той прави режисьорския си дебют, като също така е и продуцент, сценарист и изпълнява главната роля в музикалния романс "Роди се звезда", в който му партнира певицата Лейди Гага. Макар да имаше няколко номинации обаче, филмът обаче спечели "Оскар" само за най-добра оригинална песен - "Shallow", за каквото получи и "Златен глобус".

Саундтракът на лентата, който зае първо място в американската класация Билборд 200, беше отличен и с две награди "Грами". Всички песни се изпълняват от Купър и Гага.

Брадли Купър е носител на общо шест награди "Златен глобус", награда на Британската филмова академия и "Тони". Влиза три пъти в класацията на Forbes Celebrity 100 и в списъка на Time на 100-те най-влиятелни хора в света през 2015 г. Филмите му са донесли приходи от 11 млрд. долара и четири пъти е попадал в класации за най-високоплатените актьори в света.

Жените и семейството

Както повечето холивудски актьори, животът на Брадли Купър е свързан с известни жени от шоу бизнеса. Имал е връзки с Рене Зелуегър, Зоуи Салдана, английския модел и актриса Суки Уотърхаус.

През декември 2006 г. той се жени за актрисата Дженифър Еспозито. Но още през май 2007 г. тя подава молба за развод, който е финализиран през ноември.

"Това беше просто нещо, което се случи. Хубавото е, че и двамата го осъзнахме, понякога просто го осъзнаваш", казва той за краткия си брак.

Другата му сериозна връзка, която не стига до брак, но пък от която му се ражда дете, е с руския модел Ирина Шейк.

Брадли Купър и Ирина Шейк на 91-те годишни награди на "Оскар" в Холивуд, 24 февруари 2019 г.
Брадли Купър и Ирина Шейк на 91-те годишни награди на "Оскар" в Холивуд, 24 февруари 2019 г.

Двамата са заедно от април 2015 г. до юни 2019 г. и имат дъщеря - Леа де Сейн, родена през март 2017 г.

В момента актьорът и режисьор има връзка с 28-годишния супермодел Джиджи Хадид.

"Дайте ми автентична, естествена жена, и аз ще бъда щастлив", казва той за нежните си половинки и допълва: "Мразя, когато от мен очакват само секс, чувствам се като парче месо".

Брадли Купър и майка му Глория Кампано пристигат за 81-те годишни награди "Златен глобус" в хотел "Бевърли Хилтън" в Бевърли Хилс, на 7 януари 2024 г.
Брадли Купър и майка му Глория Кампано пристигат за 81-те годишни награди "Златен глобус" в хотел "Бевърли Хилтън" в Бевърли Хилс, на 7 януари 2024 г.

Купър винаги е имал силна връзка и с родителите си.

Две години след смъртта на баща си от рак на белия дроб през 2011 година, той се премества в Лос Анджелис заедно с майка си, за да бъде с нея. Дори се появява с нея на церемониите по връчване на престижни филмови награди.

Споделя, че след поставянето на диагнозата на баща му е бил много щастлив, че е успял да спре да прави всичко друго и да се посвети на грижите за него. Описва този период като "просто смазващ, невероятно стресиращ, сложен и всепоглъщащ".

Оттогава Брадли Купър подкрепя организации, които помагат в борбата с рака, както и с болестта на Алцхаймер.

Форум

XS
SM
MD
LG