Връзки за достъпност

Извънредни новини

Египет, Иран, Саудитска Арабия, ОАЕ и Етиопия се присъединиха към БРИКС


Делегати минават покрай логата на срещата на върха на Брикс в Йоханесбург на 23 август 2023 г.
Делегати минават покрай логата на срещата на върха на Брикс в Йоханесбург на 23 август 2023 г.

Пет държави - Египет, Иран, Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства (ОАЕ) и Етиопия - официално се присъединиха към БРИКС. Досега асоциацията включваше само Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка, на чиито първи букви е кръстена.

Новината идва, след като през август 2023 г. на срещата на върха на асоциацията в Йоханесбург бяха поканени да се присъединят към нея шест държави. В края на декември обаче президентът на шестата - Аржентина, Хавиер Милей каза на руския президент Владимир Путин и китайския президент Си Дзинпин, че страната няма да стане член на БРИКС.

Милей, който стана президент на Аржентина на 10 декември, отбеляза, че не смята за подходящо страната да участва в организацията в момента.

Още по време на предизборната си кампания той каза, че ако спечели, ще откаже присъединяването на Аржентина към БРИКС, критикува Китай и Бразилия, които са членове, и също добави, че ако бъде избран за президент, няма да има работа с "комунисти".

Това е вторият път, когато БРИКС решава да се разшири. Блокът беше сформиран през 2009 г. от Бразилия, Русия, Индия и Китай като група от развиващи се пазарни икономики. Южна Африка беше добавена като член през 2010 г.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG