Връзки за достъпност

Извънредни новини

Бивш шеф във финансирана от КТБ телевизия оглави новините на бТВ. Кой е Асен Иванов


Асен Иванов
Асен Иванов

Частната национална телевизия бТВ сменя главния редактор на новините си, съобщи медията в петък. Дългогодишният репортер и продуцент в телевизията Асен Иванов поема поста от Веселина Петракиева, която напуска компанията по собствено желание.

Рокадата става само ден, след като конкурентната Нова телевизия също обяви промени в ръководството си. Дирк Геркенс зае мястото на Стефана Здравкова като главен изпълнителен директор на медийната компания, а досегашният шеф на новините и актуалните предавания Илия Дафов беше свален от поста си.

Сътресение в ръководството на новините на бТВ имаше още през пролетта на миналата година, когато дотогавашният им директор Антон Хекимян беше номиниран за кандидат-кмет на София от ГЕРБ. Той не успя да стигне до втория тур, но стана общински съветник в столицата.

Новият главен редактор на новините на бТВ досега беше заместник на Петракиева - от 2021 г. насам. Той е дългогодишен криминално-съдебен репортер, награждаван с "Репортер на годината на бТВ" през 2007 г. Иванов е завършил икономика и право, а и е магистър по национална сигурност от Военната академия" Г.С. Раковски".

Стажът му в медията е над 12 години, се казва в официалното съобщение за назначението. В него се отбелязва, че "след кратко прекъсване от 3 юли 2017 г. [Иванов] се връща в нюзрума на бТВ". По повод това прекъсване е посочено единствено, че "през 2013 г. преминава специално журналистическо обучение в централата на CNN в Атланта, САЩ".

Всъщност между 2012 и 2017 г. Асен Иванов работеше във финансираната от Корпоративна търговска банка (КТБ) телевизия ТВ7, а после за кратко е бил редактор в предаването на Люба Кулезич в BiT. И двете телевизии не съществуват от години.

Именно като служител на ТВ7 Иванов изкара курс в CNN, след като мажоритарният собственик на КТБ Цветан Василев и изпълнителният директор на финансираната от банката телевизия Николай Бареков подписаха договор за това с американския медиен гигант.

В ТВ7 Иванов работеше като разследващ журналист и се издигна до изпълнителен продуцент на медията, която позиция заемаше до края на нейното съществуване.

Свободна Европа отправи писмен въпрос до бТВ защо този факт е пропуснат в официалната му професионална биография, но до публикуването на статията не получи отговор.

Николай Бареков, Цветан Василев, Патрик Мартин и Герхард Зайлер след подписването на споразумението между ТВ7 и американската CNN.
Николай Бареков, Цветан Василев, Патрик Мартин и Герхард Зайлер след подписването на споразумението между ТВ7 и американската CNN.

ТВ7 получи ефирните си лицензи през 2009 г. след лобистки поправки в медийния закон, припомня "Капитал". Тогава изпълнителен директор на частната телевизия беше Ирена Кръстева, майка на настоящия председател на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски.

Докато Пеевски и Василев бяха в добри отношения, ТВ7 често беше използвана за политически цели. Най-яркият пример датира от деня за размисъл преди парламентарните избори през 2013 г.

Тогава лично Бареков обяви в ефир, че ДАНС и прокуратурата са пресекли опит за фалшификация на вота от страна на ГЕРБ. Такава обаче не беше доказана. Този случай остана в историята като аферата "Костинброд", а съдът впоследствие заключи, че става въпрос за "дезинформация на обществото".

След фалита на КТБ и публичния раздор между Василев и Пеевски, ТВ7 също изпадна в несъстоятелност и синдици започнаха да изземват имуществото ѝ, за да покрият дълговете ѝ към фалиралата банка. По информация на бившия финансов министър от ГЕРБ Владислав Горанов към пролетта на 2015 г. ТВ7 е дължала на КТБ 288 млн. лв., съобщава тогава БНТ.

В онзи момент журналистите в телевизията публично се разграничиха от Пеевски и Бареков. Сред тях беше и новият шеф на новините на бТВ Асен Иванов.

"Ние много добре знаем какво имаме зад гърба си. Много добре знаем какво се е случвало. Тази телевизия има 10-годишна история, тя не приключва с предишното ръководство", казва Иванов, цитиран в сайта на бТВ.

След фалита на КТБ Цветан Василев многократно е признавал, че назначаването на Бареков за шеф на ТВ7 е било негова грешка. Бареков също е бивш водещ журналист на бТВ, който впоследствие влезе в политиката с помощта на финансирана през ТВ7 кампания за европейските избори през 2014 г.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG