Връзки за достъпност

Извънредни новини

България може да се присъедини към ОИСР до края на 2025


Служебният премиер Димитър Главчев
Служебният премиер Димитър Главчев

Министерският съвет съобщи в четвъртък, че България вече има конкретен срок за присъединяването си към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) - края на 2025 г.

Новината идва, след като в началото на 2022 г. страната започна преговори за присъединяване. Година по-късно ОИСР публикува доклад, който отчита напредъка на България в макроикономически план, но отбелязва и нуждата от промени в сферата на фискалната стабилност, корупцията, сивата икономика и социалната политика.

След среща между служебния премиер Димитър Главчев и генералния секретар на ОИСР Матиас Корман стана ясно, че 31 доклада на комитетите на организацията по отношение на България са приети, като остават още 26. Кандидатите за членство се оценяват от над 20 комисии.

Целта на престижната организация е да усилва икономиките на страните членки, да стимулира пазарната икономическа система и да подпомага разрастването на свободната търговия. Към момента в ОИСР членуват 38 държави, някои от които са сред най-богатите в света.

България подаде молба за членство преди 17 години. Присъединяването към ОИСР може да повиши броя на инвестициите в страната и да дъде възможност на страната да участва във вземането на важни решения по глобални теми.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

Покушение срещу премиер. Кой е Роберт Фицо
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:29 0:00
XS
SM
MD
LG