Връзки за достъпност

Извънредни новини

Съд в Москва нареди ликвидация на правозащитния център"Сахаров"


Сградата на организацията в Москва, която беше отнета от властите.
Сградата на организацията в Москва, която беше отнета от властите.

Московският градски съд е наредил правозащитната организация Център "Сахаров" да бъде юридически заличена, съобщиха опозиционни руски медии в петък. Това се случва по иск на Министерството на правосъдието. Решението на съда не е окончателно и може да бъде обжалвано.

Център "Сахаров" е една от последните независими организации, които се занимават със защита на човешките права в Русия на фона на репресиите срещу критични гласове след началото на инвазията в Украйна, предаде Франс прес. Решението за ликвидацията му идва, след като в началото на годината помещенията му в Москва бяха отнети.

Според министерството на правосъдието на Русия организацията е извършила три нарушения в периода от 2020 до 2022 г., разкрити при непланирана проверка по инициатива на депутата от Държавната дума Андрей Луговой.

Нарушенията включват провеждане на събития извън Москва "в противоречие с устава на организацията", публикуване на десет видеоклипа без надпис за чуждестранен агент и "несъответствие" на учредителните документи с руското законодателство. Министерството на правосъдието нарече нарушенията "системни, груби и непоправими".

От Център "Сахаров" не признават иска и настояват, че организацията не е нарушила закона. По-специално защитата отбеляза, че Министерството на правосъдието преди това три пъти е проверявало центъра и не е предявило никакви претенции към него, въпреки че той извършва подобни дейности от средата на 90-те години.

Сергей Лукашевски, ръководител на Център "Сахаров", коментира пред Nova-Europe, че организацията ще обжалва.

"Ние сме се подготвили. На първо място се опитахме да се уверим, че юридическата ликвидация няма да се отрази на това, което можем да правим. От морална гледна точка, разбира се, никога не можеш да бъдеш напълно подготвен", каза той.

"Сахаров" и агресивната война са нещо напълно противоположно. И това може би е много по-болезнено от ликвидирането на едно юридическо лице, макар и с дълга и важна история", добави Лукашевски.

Центърът "Сахаров" е открит в Москва през 1996 г., за да съхрани наследството на академик Андрей Сахаров - известен съветски физик, един от създателите на водородната бомба, дисидент и борец за човешки права.

През своята история центърът неведнъж се е сблъсквал с властите, като през декември 2014 г. беше включен в регистъра на "чуждестранните агенти". В края на декември миналата година той беше глобен с 5 милиона рубли по аналогични обвинения.

През януари 2023 г. пък Лукашевски беше глобен с 3 милиона рубли по десет акта за нарушаване на законодателството за "чуждестранните агенти". А помещенията на организацията в Москва бяха отнети в изпълнение на измененията в закона, според които "чуждестранните агенти" не могат да получават подкрепа от държавата.

В същото време руската Главна прокуратура обяви базираната в САЩ Фондация "Андрей Сахаров" за нежелана организация.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG