Връзки за достъпност

Извънредни новини

Наградата "Сахаров" беше връчена на "храбрия украински народ"


Украинци - доброволци, борци за граждански свободи и служители на спешната помощ, получиха наградата

Наградата "Сахаров" за свобода на мисълта на Европейския парламент за 2022 година беше връчена на "храбрия украински народ" на церемония на 14 декември.

Европейските депутати присъдиха авторитетния приз още на 20 октомври, но сега се състоя официалното връчване.

Наградата беше мотивирана с това, че непровокираното руско нашествие срещу Украйна, започнало през февруари 2022 г., причинява огромни щети на украинския народ, който се бори за защита на своите домове, суверенитет, независимост и териториална цялост. Всеки ден те се борят и за свобода, демокрация, върховенство на закона и европейските ценности, отчетоха евродепутатите.

На церемонията председателят на Европарламента Роберта Мецола говори за смелостта и жертвите на украинския народ. Според нея посланието на Европа е ясно:

"Ние подкрепяме Украйна. Няма да отвърнем поглед. Хората в Украйна водят не само война за независимост, те водят война за ценности. Ценностите, които са в основата на нашия живот в Европа и които от дълго време имаме лукса да приемаме за даденост ежедневно“.

Хората в Украйна бяха представлявани от президента на страната Володимир Зеленски, който се включи дистанционно, както и от избрани лидери и членове на гражданското общество.

Зеленски започна изказването си с молба за минута мълчание в памет на убитите във войната украински мъже, жени и деца. И за пореден път призова за създаване на международен съд за престъпленията, извършени от Русия.

„Трябва да действаме сега, не да чакаме края на войната, за да изправим пред правосъдието тези, които я предизвикаха, и да предотвратим повторението на такава агресия", каза още той

На церемонията в Страсбург присъствашеха още Олександра Матвийчук - председател на Центъра за граждански свободи, правозащитна организация, която бе сред лауреатите на Нобеловата награда за мир, и Иван Фьодоров - кмет на окупирания украински град Мелитопол.

Наградата „Сахаров“ се присъжда ежегодно от Европейския парламент от 1988 г. Тя носи името на съветския физик и политически дисидент Андрей Сахаров и включва парична сума от 50 000 евро.

През 2021 г. тя беше връчена на руския опозиционер Алексей Навални за борбата му срещу корупцията и нарушенията на правата на човека от страна на Кремъл. Навални излежава 9-годишна присъда в наказателна колония в крайно тежки условия.

Само преди дни на 8,5 г. затвор беше осъден и друг опозиционен политик - Иля Яшин, личен приятел на Навални.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG