Връзки за достъпност

Извънредни новини

Карантината и изолацията при COVID-19 окончателно отпадат


Изолацията ще се прилага само в лечебните заведения, за да се предотвратят вътреболнични инфекции
Изолацията ще се прилага само в лечебните заведения, за да се предотвратят вътреболнични инфекции

Отпада карантината и изолацията за заразени и контактни на заразени с COVID-19, реши парламентът. Измененията в Закона за здравето бяха приети единодушно със 171 гласа на първо и второ четене в рамките на едно пленарно заседание.

Така депутатите решиха COVID-19 да бъде изваден от списъка на силно заразните болести, при които се налага задължителна карантина. Промените ще влязат в сила след обнародването на закона в "Държавен вестник", чийто следващ брой трябва да излезе във вторник.

Предложението беше внесено от Министерски съвет още преди няколко месеца - от служебното правителство, но стигна до пленарна зала едва сега. В мотивите се посочва, че предвид настоящите епидемиологични характеристики на заболяването, наличието на ефективни ваксини, провеждането на надзор на COVID-19 и готовността на медицинския персонал за лечение на заболели, не следва да се прилагат допълнително ограничаващи мерки.

Изолацията ще се прилага само в лечебните заведения като част от дейностите по превенция и контрол на възникването на вътреболнични инфекции.

Потвърдените нови случаи на коронавирус у нас за последното денонощие са 196, при активни 5354, съобщи Единният информационен портал. Има двама починали пациенти с потвърдена коронавирусна инфекция, с което общият брой на загубилите битката със заболяването в България става 38 582 души.

Към днешна дата в болница са 438 души с такава диагноза, от които 40 са в интензивно отделение. 58,14% от новопостъпилите не са били ваксинирани. През последните 24 часа са поставени 1677 дози ваксина, а общо от началото на имунизационната кампания - 4 710 178. Излекувани през последното денонощие са 471 души, а общо от началото на пандемията - 1 281 778, сочат още официалните данни.

Въпреки единодушното решение на парламента, дебатите продължиха повече от час и половина, като се стигна до размяна на остри реплики. "Възраждане", "Има такъв народ" (ИТН)и БСП обвиниха здравните власти в "масова психоза" по време на пандемията.

"Кой ще понесе отговорността за огромната психоатака, която се извърши върху българските граждани?", попита лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов. - "Защото народът беше бутан към плоскостта на колективното полудяване едва ли не? Кой ще понесе отговорността за всички наложени ограничения и глоби?".

Д-р Ивайло Митковски от парламентарната група на ПП-ДБ му отвърна: "Г-н Костадинов, трябваше да дойдете с мен на едно дежурство в болницата във Варна и да видите носилките с черните чували, отивайки към моргата. Тогава щяхте да говорите други неща".

Тошко Йорданов от ИТН постави въпроса за тежкия локдаун и колко хора са починали, без да са болни от COVID-19, като сред тях била и баба му. По думите му са били изхарчени милиони за „някакви вещества, дето им викате ваксини“.

"Що не си ги набиете всичките милиони ваксини?", попита той.

Манол Пейков от ПП-ДБ обаче каза: "28 - това е броят на моите приятели и приятелите на моите приятели, които умряха от COVID. Включително личният ми лекар, който стана една сутрин в 4 часа и тромбът го повали на земята и дотам приключиха нещата. Забавно ли ви е, господа?".

Иван Ченчев от БСП също каза, че е била "въведена една масова психоза, за което има виновни", начело с министър-председателя. При въвеждането на карантината премиер беше Бойко Борисов.

Бившият здравен министър д-р Костадин Ангелов от ГЕРБ-СДС обаче разказа как няма да забрави една нощ, когато зам.-министърът трябвало да докара хладилни камиони за починалите, тъй като нямало места в хладилните камери.

"Всичките тези неща ние ги спестихме на българските граждани. Ние не ги казахме, ние не ги показахме, просто, защото не беше човешко в онзи момент", добави той.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG