Връзки за достъпност

Извънредни новини

Съдът задължи "Пирогов" да даде подробна информация по случая "Даная"


Протест пред "Пирогов" заради казуса "Даная". Архивна снимка
Протест пред "Пирогов" заради казуса "Даная". Архивна снимка

Болница "Пирогов" е осъдена на последна инстанция да даде на фондация "Даная" подробна информация за заседанието на Медицинския съвет и Съвета по здравни грижи по случая "Даная", съобщи БНР.

От заседанието в началото на годината изтече запис, в който се чува как ръководители на болницата обсъждат как да излязат неопетнени от случая "Даная" и отправят заплахи към хората зад едноименната фондация.

Фондацията носи името на 15-годишното момиче, което почина в "Пирогов" през пролетта на миналата година. Според близките ѝ смъртта е причинена от неглижиране, като лекарите отричат това.

Майката на детето Ани Стоянова и Кремена Кунева, бивш депутат от "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ), създадоха фондацията, която търси изясняване на случая.

Решението на Административния съд в Благоевград идва след обжалване на отказа на прокуратурата да разследва заплахите срещу фондация "Даная". Това стана през май, а месец по-рано прокуратурата прекрати образувано досъдебно производство за смъртта на Даная заради липса на данни за престъпление.

Според решението на съда ръководството на болницата трябва да плати и над 1000 лева за разноски по делото, спечелено от майката на Даная.

В рамките на 14 дни директорът на "Пирогов" Валентин Димитров трябва да даде официални отговори на 23 въпроса, изпратени от фондация "Даная". Сред тях: дали е обсъждан случаят с починалото преди година в Пирогов момиче, отправяни ли са закани срещу майката Ани Стоянова и срещу Кремена Кунева, отразено ли е това в протокола от заседанието.

Иска се и самият протокол. Пита се и дали са присъствали външни лица на заседанието и как участието на началници на клиники и отделения се съвместява с осигуряване на здравето на пациентите.

Сумата от 1010 лева, която "Пирогов" е осъдена да плати, ще бъде дарена за лечение на дете в чужбина, съобщиха от фондация "Даная".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG