Връзки за достъпност

Извънредни новини

Президентът Румен Радев насрочи местните избори за 29 октомври


Президентът Румен Радев по време на последните парламентарни избори през парил
Президентът Румен Радев по време на последните парламентарни избори през парил

Президентът Румен Радев насрочи провеждането на изборите за кметове и общински съветници за 29 октомври. Той е подписал указа за това в понеделник, съобщиха от президентството.

„Държавният глава определи датата след работна среща с представители на ръководството на Централната избирателна комисия. В разговора бяха обсъдени спецификите на местния вот и предстоящата работа по организацията на изборния процес“, пишат от пресслужбата на Радев.

Обявяването на дата за вота идва близо три месеца преди провеждането му. До момента много малко партии и независими кандидати са обявили намерението си да участват в изборите.

Една от партиите, които подкрепят правителството, „Продължаваме промяната – Демократична България“ издигна за свой кандидат за кмет на София предприемача Васил Терзиев. Неговата кандидатура беше подкрепена и от „Спаси София“, чийто лидер Борис Бонев ще бъде водач на листата за общински съветници.

Тази кандидатура предизвика сериозни полемики, а множество политически играчи я атакуваха публично в продължение на седмици.

Кандидата си за кмет на София обявиха още и от проруската „Възраждане“. Това е народният представител Деян Николов.

По-късно в надпреварата за столицата се включи и независимият Вили Лилков.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG