Връзки за достъпност

Извънредни новини

Прокуратурата приключи разследването по случая с Дебора от Стара Загора


Debora, Stara Zagora
Debora, Stara Zagora

Прокуратурата приключи разследването по случая с Дебора Михайлова, съобщи районният прокурор на Стара Загора Таня Димитрова.

Става дума за делото срещу Георги Георгиев, обвинен за това, че в края на юни е нападнал, рязал с макетен нож и обръснал 18-годишната жена. За това се разбра в в края на юли, като случаят предизвика силно обществено недоволство, което доведе до законодателни промени.

Прокуратурата счита, че е събрала и проверила нужните доказателства, за да докаже вината на обвиняемия, каза Димитрова. Предстои внасянето на обвинителния акт в съда, като е започнало предявяване на материалите по делото на защитниците и се очаква то да приключи другата седмица.

По време на разследването са разпитани множество свидетели, направени са експертизи, следствен експеримент, претърсвания и огледи, добавя районният прокурор. По думите ѝ престъплението срещу Дебора е било предумишлено и е имало предварителна подготовка. Не са открити биологични следи на местопроизшествието от обвиняемия, но са събрани достатъчно доказателства за формиране на извода, че той е извършител.

Според разследващите мотивът за нападението е ревност. Прокурорът добави, че обвиненията срещу Георгиев са за закана за убийство и принуда, както и причиняване на две средни телесни повреди.

През юли стана ясно, че Георгиев е на свобода, защото Окръжният съд в града е преценил, че на жертвата е нанесена само лека телесна повреда, която изобщо не предполага определяне на мярка за неотклонение. Прокурорът по делото също така не беше изтъкнал в залата особено мъчителния начин, по който са нанесени нараняванията - 21 порезни рани от макетен нож, счупен нос и обръсната глава.

Не беше обсъдено и криминалното минало на Георгиев, който е осъждан за предишни квалифицирани леки телесни повреди, като по време на нападението над бившата си приятелка е бил в условията на пробация, постановена от съда през януари.

По-късно Георгиев беше повторно задържан и оставен в ареста. На пострадалата беше изготвена нова медицинска експертиза, а срещу заподозрения бяха нови обвинения. Случаят предизвика масови протести в над 20 града в България.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG