Връзки за достъпност

Извънредни новини

Разследването срещу Нексо е прекратено заради липса на престъпление


Собствениците на "Нексо" Антони Тренчев и Коста Кънчев. Колаж.
Собствениците на "Нексо" Антони Тренчев и Коста Кънчев. Колаж.

Софийската градска прокуратура (СГП) е прекратила разследването срещу криптокомпанията Нексо (Nexo), защото не е намерила доказателства за извършено престъпление. Това съобщи самата СГП в петък.

Новината идва 11 месеца след мащабната акция на прокуратурата, която влезе в офисите на Нексо в София и съобщи, че разследва "организирана престъпна група, създадена с цел извършване на финансови престъпления".

Първоначално четирима души от компанията бяха обвинени, а двама от тях бяха обявени за издирване. Нексо отхвърли всички обвинения и каза, че ще съди държавата.

Сега прокуратурата съобщи, че е прекратила досъдебното производство срещу компанията, тъй като "не са налице доказателства за извършени престъпления" по нито едно от обвиненията - престъпно сдружение, пране на пари, данъчни престъпления, компютърни измами и други.

"Наблюдаващите прокурори са стигнали до извода, че няма извършено престъпление и са прекратили наказателното производство", се казва в официалното съобщение от прокуратурата.

Показната акция срещу криптокомпанията се случи през януари, когато прокуратурата се оглавяваше от вече бившия главен прокурор Иван Гешев, а негов заместник беше сегашният ѝ ръководител - Борислав Сарафов.

Впоследствие от НАП и Комисията по финансов надзор казаха, че са проверявали, но не са открили нередности в работата на компанията. Съоснователят на Нексо Антони Тренчев каза, че обвиненията срещу него и другите членове на ръководството на дружеството са политически мотивирани.

Случаят с Нексо беше изваден, за да удари ПП и ДБ. Силвия Великова и Йоан Запрянов пред Свободна Европа
please wait

No media source currently available

0:00 0:30:59 0:00
  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG