Връзки за достъпност

Извънредни новини

Конституционният съд не откри проблем в закона, по който беше отнет лицензът на "Делта гард"


Димитър Спасов, бивш съсобственик на "Делта гард"
Димитър Спасов, бивш съсобственик на "Делта гард"

Текстът от Закона за частната охранителна дейност, по който през 2021 г. беше отнет лицензът на частната охранителна фирма "Делта гард" не е противоконституционен. Това постанови Конституционният съд (КС), който беше сезиран с искане на отмяна на въпросната разпоредба от Върховния административен съд (ВАС).

До решението на конституционалистите се стигна, след като отнемането на лиценза на "Делта гард" беше потвърдено на първа инстанция от Административния съд в София-град през 2022 г. След това ВАС отнесе казуса до КС. Сега върховните съдии ще трябва да се произнесат по същество на втора инстанция.

Името на „Делта гард“ нашумя през 2020 г., когато от разследването “Осемте джуджета”, стана ясно, че фирмата е участвала в схема за изземване на бизнеса за асансьори.

Лицензът на "Делта гард" беше отнет през есента на 2021 г. от главна дирекция “Национална полиция” в МВР. Повод за това стана фактът, че бившият съсобственик на фирмата Димитър Спасов, известен като Митко Каратиста, е обвиняем за самоуправство, осъществено със сила или заплаха през 2019 г. в Бургас.

Според закона всеки съдружник във фирма за сигурност, получил обвинение в престъпление от общ характер, е задължен да излезе от нейното управление в 30-дневен срок. Спасов обаче е прехвърлил собствеността си в “Делта гард” на съдружника си Марин Русев едва през октомври 2021 г., което надвишава зададения в закона срок.

Решението на МВР беше обжалвано от "Делта гард". През 2021 г. то беше потвърдено на първа инстанция от Административния съд в София-град. На втора инстанция "Делта гард" обжалва пред Върховния административен съд (ВАС). Той спря производството по делото, за да попита КС дали частта от закона, заради която е отнет лицензът, не е противоконституционна.

Аргументите на ВАС бяха, че този текст противоречи на гарантираните с основния закон свободна стопанска инициатива, неприкосновеност на частната собственост, презумпция за невинност и право на труд.

През 2020 г. разследване на Антикорупционния фонд разказа как асансьорният производител Илия Златанов е станал жертва на схема за изземване на част от бизнеса му, свързан с компанията “Изамет”. Той твърди, че това е станало чрез заплахи от бившия следовател Петьо Петров - Петьо Еврото, жена му Любена Павлова и бившия съсобственик на “Делта гард” Димитър Спасов - Митко Каратиста.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

Покушение срещу премиер. Кой е Роберт Фицо
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:29 0:00
XS
SM
MD
LG