Връзки за достъпност

Извънредни новини

Четвърта част от паметника беше свалена. Опозицията чака съдът да спре демонтажа


Четвъртата фигура от най-високата композиция на паметника беше свалена в петък
Четвъртата фигура от най-високата композиция на паметника беше свалена в петък

Работници свалиха четвърта част от Паметника на Съветската армия в петък, докато общински съветник от "Възраждане" опита да нахлуе в областната управа и отправи заплахи в знак на протест.

Това се случи на фона на очаквания от страна на опозиционните партии в парламента съдът да спре демонтажа, който според тях е незаконен. В четвъртък Административният съд в София разпореди на областната управа да предостави основанията за действията по демонтиране на паметника. Това се е случило, след като в сряда "Изправи се. БГ" заведе дело в съда.

В четвъртък депутатите от БСП, „Възраждане“ и „Има такъв народ“ (ИТН) протестираха в пленарна зала срещу демонтажа и промените в Конституцията, което попречи да се проведе заседанието.

Свалените фигури от върха на паметника
Свалените фигури от върха на паметника

"Вчера попречихме, за да спрем варварството, което се извършва на Паметника на Съветската армия", каза лидерката на БСП Корнелия Нинова в петък. Тя добави, че партията очаква съдът да спре демонтажа по-късно през деня. "Поискани са документи от областната управа, ние сме убедени - вчера всичко проверихме по законите - че те ги нямат", каза Нинова.

Общинският съветник от „Възраждане“ Деян Николов каза пред БТА, че заедно с негови съпартийци в Столичния общински съвет (СОС) и група граждани също са поискали от областната управа цялата документация по демонтажа. По думите на Николов никой от областната управа не е слязъл да разговаря с тях.

По-късно стана ясно, че Николов е нахлул в областната управа и е заплашвал с щурм, ако не бъде допуснат до областната управителка Вяра Тодева. „Обадете се някой да слезе веднага, защото ще влезем ние и ще стане лошо. Другия път ще дойдем 500 души и ще изпотрошим всичко тук“, каза Николов.

Вчера депутати от БСП също отидоха до сградата, в която се помещава областната управа и настояваха да получат документацията за демонтажа.

Мая Манолова от "Изправи се. БГ" също така проведе протестна акция в петък пред администрацията на район "Средец", където се намира паметникът.

По-рано през деня съпредседателят на „Продължаваме промяната" Кирил Петков каза, че управляващите не приемат условията на „Възраждане“ за спирането на демонтажа, за да продължи работата на парламента. Ден след като опозицията протестира в парламента "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ), ГЕРБ и ДПС не се явиха в пленарна зала и така провалиха заседанието на парламента в петък поради липса на кворум.

"Разбрахме, че пак са подготвили циркове тази сутрин от „Възраждане“. Затова решихме, че ще направим извънредно заседание в понеделник и вторник, защото не може да се опитват чрез политически натиск да изземат ролята на изпълнителната власт през парламента", каза Петков.

Една от отделните фигурални композиции на паметника
Една от отделните фигурални композиции на паметника

Демонтажът продължава въпреки лошите метеорологични условия и дъжда. Двама работници са издигнати с кран до най-високата точка на монумента, а полицейското присъствие около паметника продължава да бъде засилено.

Официално демонтажът започна на 8 декември, а на 12-и започна и същинската работа по разглобяването на най-високата фигура. Местните власти от месеци настояват за премахването на паметника, тъй като той е в лошо състояние, не е реставриран от създаването си и може да бъде опасен за минаващите.

Също така е построен с пропагандна цел от комунистическия режим близо 10 години след като СССР обявява война на България в края на Втората световна война.

След началото на демонтажа опозиционните партии, руското посолство и на руското външно министерство критикуваха управляващите и ги обвиниха във "варварство", "нацизъм", "фашизъм" и други. Правителството отхвърли обвиненията и критикува Москва за непредизвиканата инвазия в Украйна.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG