Връзки за достъпност

Извънредни новини

ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС бойкотираха парламента. ИТН заплаши с нов протест в пленарна зала


Лидерите на "Възраждане" и БСП Костадин Костадинов и Корнелия Нинова в пленарната зала, 15 декември
Лидерите на "Възраждане" и БСП Костадин Костадинов и Корнелия Нинова в пленарната зала, 15 декември

"Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ), ГЕРБ и ДПС не се явиха в пленарна зала и така провалиха заседанието на парламента в петък поради липса на кворум.

Новината идва, след като в четвъртък депутатите на БСП, "Възраждане" и "Има такъв народ" (ИТН) блокираха трибуната на Народното събрание, което доведе до спиране на работата на парламента. Като причина те посочиха промените в конституцията и започналия във вторник демонтаж на Паметника на Съветската армия.

Председателят на парламента Росен Желязков отчете 68 присъстващи и закри заседанието. В залата присъстваха основно депутати от "Възраждане", "БСП за България" и "Има такъв народ" (ИТН).

След закриването трите партии критикуваха управляващите за отсъствието, а от ИТН казаха, че следващата седмица ще спрат "абсурдните идеи" за промяна в Конституцията чрез демократичен протест в пленарната зала.

В проекторешение, внесено от лидерите на ГЕРБ и "Продължаваме промяната" - Бойко Борисов и Кирил Петков заедно с председателя на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски, тримата предлагат парламентът да не работи в петък, като вместо това да заседава извънредно в понеделник и вторник. В документа не става ясно какви са причините.

"Ще направим извънредно заседание в понеделник и вторник, защото не може ["Възраждане"] да се опитват чрез политически натиск да изземат ролята на изпълнителната власт през парламента. Тяхното условие беше, че ако искаме да работим трябва всичко да се спре по работата по паметника. Ние такива условия не приемаме", каза Петков в петък, цитиран от БТА.

В края на миналата седмица на първо четене в парламента бяха гласувани промените в Конституцията. Те бяха предложени с общ проект на ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС в края на юли. През есента бяха подложени на множество критики.

Демонтирането на Паметника на Съветската армия, който все още продължава, предизвика и недоволството на опозиционните партии, на руското посолство и на руското външно министерство. Правителството отхвърли обвиненията на Русия и проруските политици в България и критикува Москва за непредизвиканата инвазия в Украйна.

Паметникът е построен от комунистическия режим с цел пропаганда десет години след като СССР обявява война на България.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG