Връзки за достъпност

Извънредни новини

Правителството не знае колко българи има в Ивицата Газа. София не може да ги евакуира сама, каза Денков


Премиерът Николай Денков
Премиерът Николай Денков

Премиерът Николай Денков каза пред журналисти във вторник, че правителството няма информация колко български граждани има в Ивицата Газа и че България не може сама да организира евакуацията им.

Новината идва, след като на 7 октомври палестинската паравоенна групировка Хамас, обявена за терористична от САЩ и Европейския съюз, започна масирана атака срещу Израел, който отговори, като обяви състояние на война.

"Част от гражданите, които са в Ивицата Газа, няма връзка с тях, така че няма как в момента да се предприеме акция по тяхното извеждане", каза Денков.

"Ясно е, че в момента там няма стабилна комуникация. Първо, да се успокои и да се види как могат тези хора да излязат. Този хуманитарен коридор няма как България да го организира. Това ще бъде част от общото усилие за хуманитарни коридори на всички чужденци, първо, а след това - и на всички жители, които са там", добави премиерът.

Денков добави, че ако се налага, ще има още евакуационни полети от Израел с правителствения самолет.

Следобед се очаква да се проведе заседание на Съвета по сигурността към Министерския съвет. Войната в Израел ще бъде обсъдена вечерта и от Европейския съвет, който ще я обсъди в онлайн формат.

От началото на войната българското правителство е осъществило до момента три полета за евакуация на български граждани от Израел.

По-рано външната министърка Мария Габриел каза, че България ще продължи да евакуациите, докато е необходимо, както и че няма данни за загинали български граждани в конфликта.

При необходимост от съдействие от посолството на България в Тел Авив, българските граждани могат да се свържат чрез спешния телефонен номер: + 972 54 595 4379, както и по електронната поща - Consulate.TelAviv@mfa.bg".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG