Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Движим се в правилната посока и напредваме сравнително добре". Денков отчете рекордни инвестиции


Николай Денков
Николай Денков

Чуждестранните инвестиции в България за 2023 г. ще достигнат рекордните 7 млрд. лв, съобщи премиерът Николай Денков в интервю за бТВ.

Думите му идват на фона на призивите на опозицията за по-високи заплати при приемането на бюджета за 2024 г. и блокирането на Орлов мост в София от протест, организиран от КНСБ със същите цели в понеделник.

Най-голямата реформа, която можем да направим освен правосъдната, е да привлечем повече инвеститори, каза Денков. Според него с парите, които влагат от инвеститорите, и с начина на организация се повишават заплатите на работещите в България.

Имаме рекорден размер на инвестиции за последните 15 години, с повече от 50% по-голям, отколкото беше миналата година, каза Денков и добави, че до края на годината инвестициите ще надминат седем млрд. лв. Ето, това е, което ще вдигне доходите на хората, отбеляза Денков.

Справка на Свободна Европа в данните на Националния статистически институт (НСИ) показа, че предишният рекорд за Чуждестранни преки инвестиции в предприятията от нефинансовия сектор е бил през 2022 г. - над 29 млрд, евро.

"Движим се в правилната посока и напредваме сравнително добре. Трябва да има устойчивост, да изчезнат колебанията къде се намираме. Ние сме в Европа, трябва да бъдем готови във всеки един момент да бъдем от най-активните в Европа, а не да гледаме отстрани и да се чудим къде ни е мястото", каза Денков.

Бюджетът преди всичко трябва да е насочен към тези, които в момента са в най-голямо затруднение, затова повишаваме по безпрецедентен начин минималната заплата, повишаваме пенсиите догодина, каза премиерът. Новият размер на минималната работна заплата е 933 лева.

Денков каза, че трябва да се осигурят и по-добри условия за младите хора. Според него те се интересуват от две неща – да имат ясни перспективи за развитие в която и да е област и да имат добро заплащане за добри условия на живот. Денков смята, че младите могат да използват възможностите в чужбина, за да се реализират после в родината си.

За ротацията на кабинета през март догодина Денков каза: "С Мария Габриел работим доста добре, така че ако тя бъде премиер, аз се надявам много ползотворно да продължим да работим както и досега". Премиерът напомни, че част от споразумението е той да бъде вицепремиер и министър на образованието.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG