Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Реалистичен, но няма да бъде лесен". Парламентът прие окончателно държавния бюджет за 2024


Финансовият министър Асен Василев присъства в парламента по време на дебатите и гласуването.
Финансовият министър Асен Василев присъства в парламента по време на дебатите и гласуването.

Парламентът прие окончателно на второ четене държавния бюджет за 2024 година. Според финансовия министър Асен Василев този Закон за държавния бюджет показва как нещата могат да се правят максимално прозрачно.

Гласуването на текстовете беше на три заседания тази седмица, като първото беше извънредно – в понеделник.

"Бюджетът е реалистичен, но няма да бъде лесен за изпълнение", каза след последното гласуване министърът на финансите Асен Василев, цитиран от БТА. По думите му напълно прозрачно е капиталовото бюджетиране и в приходната, и в разходната част.

"Всеки капиталов разход е записан ред по ред в тази програма и на месечна база ще можем да следим реално как се изпълнява тя", каза още Василев.

Депутатите одобриха рекордни разходи по капиталовата програма на държавата - близо 10 млрд. лв. За пръв път като приложение към закона е приложен и списъкът с проекти, за които се предлага да бъдат похарчени парите. Дотук се стигна, след като лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов блокира работата по бюджета, докато не се запише коя община колко пари взима, припомня Дневник.

Бюджетът за 2024 г. е заложен с недостиг на приходите от 6,2 млрд. лева или дефицит от 3%. Разчетите са направени при очакван ръст на икономиката догодина от 3,2 на сто и средногодишна инфлация от 4,8%.

Новината идва, след като по-рано тази седмица депутатите одобриха на второ четене бюджетите на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) и на общественото осигуряване и приеха рамката на държавния бюджет за догодина.

Размерът на дефицита стана повод за спорове между партиите по-рано през годината. В крайна сметка предложеният от финансовия министър Асен Василев дефицит от 3% беше приет, като тази стойност е необходимо условие за приемането на България в еврозоната.

През ноември обаче президентът Румен Радев заплаши с вето върху Закона за бюджета за 2024 г.

Парламентът гласуваха бюджета на земеделското министерство, в който предвидените приходи са в размер на 204 386 000 лв. Текущите разходи са предвидени в размер на 303 743 700 лв., капиталовите - 29 300 000 лв. Предвидените бюджетни взаимоотношения трансфери от централния бюджет са в размер на 173 936 200 лв. БСП поискаха и повече пари за Селскостопанска академия в размер на 63 909 000 лв. вместо предвидените 53 млн. лв., но предложението бе отхвърлено.

Депутатите гласуваха бюджетите и за БНТ, БНР и БТА. За БНТ бяха гласувани 86 980 600, за БНР - 62 974 400 лв., за БТА - 11 856 500 лева.

От няколко години заради политическата криза бюджетната процедура е нарушена и няколко пъти годината започва без приет бюджет. Тазгодишният бюджет беше приет особено късно - през юли.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG