Връзки за достъпност

Извънредни новини

Проблеми със законността и "сантименти към източните съседи" пречат на България, твърди Денков


Премиерът Николай Денков на откриването на Софийския икономически форум
Премиерът Николай Денков на откриването на Софийския икономически форум

Проблеми с върховенство на закона и сантименти към източните съседи пречат за развитието на икономиката на България. Това каза премиерът Николай Денков по време на откриването на Софийския икономически форум.

„За съжаление това, което виждаме, е, че има две основни пречки - съществуващите проблеми с върховенството на закона. Вторият проблем е недостатъчна позиция за интеграция към НАТО и Запада и някои сантименти на източните ни съседи. Тези проблеми трябва да бъдат разглеждани заедно“, каза Денков.

Коментарът на премиера идва ден, след като правителството одобри изпращането на нов пакет военна помощ за Украйна. Двете партии, с чиято подкрепа беше формиран кабинетът - „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) и ГЕРБ-СДС определят Русия като страна агресор във войната.

В началото на управлението си правителството постави сред основните цели по-голямата интеграция на страната в ЕС и НАТО, както и осъществяване на конституционна и правосъдна реформа.

България нямаше редовно правителство в продължение на повече от 10 месеца. През това време на власт беше служебен кабинет с премиер Гълъб Донев, назначен от президента Румен Радев.

Изборите през април 2023 г. бяха спечелени от ГЕРБ-СДС, а ПП-ДБ останаха втора политическа сила. В крайна сметка двете формации се договориха за кабинет с втория мандат.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG