Връзки за достъпност

Извънредни новини

Макрон похвали "куража" на България да промени отношенията си с Русия


Президентът на Франция Еманюел Макрон и премиерът на България Николай Денков (вляво) в Париж, 21 февруари 2024 г.
Президентът на Франция Еманюел Макрон и премиерът на България Николай Денков (вляво) в Париж, 21 февруари 2024 г.

България е проявила кураж, за да промени "парадигмата в отношенията си" с Москва. На базата на това променено отношение днес Франция и България трябва да работят, за да засилят сигурността и отбраната на Европа. Това каза в сряда президентът на Франция Еманюел Макрон по време на среща с българския премиер Николай Денков.

Денков беше на еднодневно посещение в Париж. Там той обсъди с френския лидер сътрудничеството между двете страни в енергетиката, сигурността, търговията, културата и селското стопанство. Срещата им се проведе на фона на продължаващата вече 2 години руска инвазия.

В тази връзка Макрон каза, че ЕС трябва да играе по-активна роля за собствената си сигурност и да засили способността си да се защитава самостоятелно.

"Българското правителство и парламентарното мнозинство в България ще продължат да подкрепят Украйна и нейния народ, както чрез националните усилия, така и чрез международните форми на сътрудничество, структурите на ЕС и НАТО, толкова дълго, колкото е необходимо", каза от своя страна Денков.

През юни миналата година правителството на Денков одобри изпращането на военно-техническа помощ на Украйна в изпълнение на решение на предишното Народно събрание от 9 декември 2022 г. Дотогава страната не беше изпращала военна помощ.

Другата основна тема, която двамата обсъдиха, беше ядрената енергия. По думите на Макрон в България и Франция ядрената енергия е гарант за енергийната сигурност и за постигането на целите за декарбонизация. Според него двете страни могат допълнително да задълбочат двустранното си сътрудничество в тази област.

По-късно в сряда предстои министрите на икономиката на двете страни Румен Радев и Брюно Льо Мер да подпишат и Декларация за намерение за сътрудничество в областта на ядрената енергетика за граждански цели.

Франция е втора в света по производство на ядрена енергия след САЩ. Париж е и най-големият застъпник на развитието и увеличаването на използване на ядрена енергетика в рамките на ЕС и стои начело на група от страни членки, които се застъпват за запазването и построяването на нови реактори на континента. Основен противник в рамките на блока е Германия.

През декември България, Франция и още 20 страни подкрепиха декларация за тройното увеличаване на обема на ядрената енергетика до 2050 г.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG