Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Да внимаваме с Русия". Денков отговори на думите на Путин, че Черноморието е руско


Премиерът Николай Денков
Премиерът Николай Денков

Премиерът Николай Денков призова в петък от Брюксел да се внимава с изказвания на руския президент Владимир Путин, които показват империалистични амбиции.

Това стана, след като в четвъртък по време на годишната си пресконференция Путин каза, че след руско-турските войни през XVIII век Черноморското крайбрежие е станало руско.

"Надявам се българското общество най-сетне да чуе, че има нужда от внимание в тази посока", каза премиерът по отношение на думите на руския президент.

"Ако се върнем няколко години назад, ще видим имперските амбиции на Русия, които включват доста от сегашните държави, включително част от тези, които са в ЕС. В известен смисъл нищо ново", каза Денков. "От друга страна трябва да внимаваме за тези изказвания, защото преди изглеждаха като изказвания, след това се превърнаха в план за действие".

Денков каза още, че не би направил връзка между думите на руския президент и големия брой руски граждани, които притежават имоти по българското Черноморие.

Изказването на Путин идва на фона на продължаващата руска инвазия в Украйна.

По-рано тази седмица говорителката на външното министерство на Русия Мария Захарова отправи директни заплахи към България и обвини управляващите във "варварство" и "фашизъм" във връзка с решението на местните власти в София да премахнат Паметника на Съветската армия от центъра на София.

Той е построен с пропагандна цел от комунистическия режим близо 10 години след като СССР обявява война на България. По-късно българското правителство отхвърли руските обвинения и критикува Кремъл за непредизвиканата война на Русия в Украйна.

Камчия. Парче от България, което е под властта на Москва
please wait

No media source currently available

0:00 0:14:43 0:00
  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG