Връзки за достъпност

Извънредни новини

Спад на инфлацията, реформи в правосъдието, хеликоптери. Денков се похвали за шестте месеца на власт


Премиерът Николай Денков
Премиерът Николай Денков

Около 60% от общо 687 мерки в 18-месечната програма на правителството ще бъдат постигнати през февруари. След поемането на властта от редовното правителство са отчетени повишаване на инвестициите, намаляване на инфлацията, започване на правосъдни реформи и напредък по редица стратегически въпроси. Това каза в сряда премиерът Николай Денков в анализ за първите шест месеца от управлението си.

Кабинетът на Денков встъпи в длъжност на 6 юни с гласоете на ГЕРБ, „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ), Делян Пеевски и Мустафа Карадайъ. Беше договорено министър-председателите да се сменят на всеки 9 месеца, а след Денков начело на кабинета да застане вицепремиерът Мария Габриел. ГЕРБ и ПП-ДБ многократно посочиха, че основна причина за споразумението им е „евроатлантическият път на страната“.

Анализът на Денков идва на фона на пореден скандал между ПП-ДБ и ГЕРБ, започнал по повод освобождаването на директора на болница "Пирогов" и договарянето на маханизъм за избор на шефове на регулаторите и специалните служби в страната.

„Бяхме наясно че задачите са трудни, а подкрепата несигурна, и въпреки всичко показахме, че сме екип, който може да се отърси от политическото честолюбие, да се издигне над злободневните атаки и да се съсредоточи върху реалните проблеми“, каза Денков.

Той посочи като успехи борбата с инфлацията, която през октомври е стигнала нивото от 2021 г. преди началото на войната в Украйна. По думите му успех е реформата в правосъдието, която е „не на думи, а със съществени крачки“ и добави, че това е път на страната към приемането ѝ в Шенген.

Той каза още, че през януари се очакват първите медицински хеликоптери, а преди Коледа и линейки за първа помощ. Като успехи бяха посочени също и отблокираният строеж на магистрали, нараставнето на инвестициите с над 50% спрямо 2020 г. и други.

Кабинетът на Николай Денков е едва вторият редовен от 2021 г. насам. В този период се проведоха общо четири парламентарни вота. Партията на премиера „Продължаваме промяната“ беше създадена от Кирил Петков и Асен Василев като твърд противник на ГЕРБ и ДПС, а едно от основните политически послания беше борбата с корупцията и модела на управление на Бойко Борисов.

В крайна сметка през юни 2023 г. с мандат на останалата втора след изборите през април коалицията „Продължаваме промяната – Демократична България“ беше договорен настоящият формат на управлението, подкрепяно от ГЕРБ и ДПС. В тези шест месеца управляващите политически сили често стигаха до остро противопоставяне във връзка с вземането на решения от изпълнителната и законодателната власт.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG