Връзки за достъпност

Извънредни новини

Новият български съдия в Страсбург. Коя е Диана Ковачева


Диана Ковачева
Диана Ковачева

Тя е специалистка по международно хуманитарно право, омбудсман и бивша правосъдна министърка на ГЕРБ. А през следващите 9 години ще бъде новият български съдия в Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург.

В сряда Диана Ковачева беше избрана за позицията от Парламентарната асамблея на Съвета на Европа след балотаж. Това се случи, въпреки че професионалната общност имаше друг фаворит.

Съдът в Страсбург е най-важният европейски съд по правата на човека и решенията му са задължителни за всички страни, ратифицирали Европейската конвенция за правата на човека.

Как протече изборът

В Страсбург Ковачева ще заеме мястото на досегашния български представител - Йонко Грозев, чийто мандат изтича през април.

Съдиите в ЕСПЧ са общо 46, колкото са и държавите, които са приели конвенцията. Всяка от държавите излъчва по един свой съдия. Той обаче заема позицията в индивидуално качество, тоест не представлява страната, от която идва.

Съдиите се избират от Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ), в която България има шестчленна делегация. Освен Ковачева другите двама български кандидати бяха съдията от Софийския градски съд Галя Вълкова и директорът на Европейското училище по принудително изпълнение Драгомир Йорданов.

След като бяха изслушани от комисията по подбор на кандидатите, тя препоръча на ПАСЕ да избере Вълкова. В сряда обаче най-много гласове получи Ковачева. По информация на Капитал това се е случило след кампания на ГЕРБ по линия на политическите семейства в европарламента.

Коя е Диана Ковачева

Диана Ковачева е сред малкото специалисти по международно хуманитарно право в България. Тя завършва „Право“ в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ (СУ) през 1999 г., а след това защитава магистратура по право на Европейския съюз от СУ и магистратура по право на Европейския съюз и съдебна система от Университета Нанси II във Франция.

Авторка е на книги за Международният наказателен съд и международното право за защита на правата на човека. От 2021 г. е професор по международно право и международни отношения в Института за държавата и правото на Българската академия на науките (БАН).

Извън академичната си кариера Ковачева е директорка на българския клон на неправителствената организация "Прозрачност без граници" (Transparency International – България) между 2002 и 2011 г.

През 2011 г. е назначена за министърка на правосъдието в първия кабинет на Бойко Борисов. Заема поста до 2013 г. В този период тя председателстваше Висшият съдебен съвет при избора на Сотир Цацаров за главен прокурор. Въпреки че тогава за поста имаше трима кандидати, Ковачева не даде възможност да бъдат гласувани номинациите на другите двама.

През 2016 г. Ковачева беше избрана за заместник-омбудсман на България, а след това и за омбудсман, като заема поста и към момента.

Какво е ЕСПЧ

ЕСПЧ е създаден от Съвета на Европа с цел да гарантира спазването на правата, заложени в Европейската конвенция за правата на човека. Той се произнася по индивидуални или държавни жалби, в които се твърди за извършени нарушения на граждански и политически права, посочени в конвенцията.

Всички страни, ратифицирали конвенцията, са задължени да изпълняват решенията на съда.

През последните години той се е произнасял по важни случаи, свързани с България, като например делото Колеви срещу България, делото за имотите на бившия престолонаследник Симеон Сакскобургготски, случаи на антисемитизъм или разследвания на полицейско насилие.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG