Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Учител на годината". Димитрия Хаджиева, която включва иновациите в преподаването


Димитрия Хаджиева. Колаж: Свободна Европа
Димитрия Хаджиева. Колаж: Свободна Европа

Тя се връща в родния си край, за да преподава английски език като комбинира теория и практика. След само шест години като преподавател, иновативният ѝ подход ѝ носи отличието "Учител на годината". Тя е Димитрия Хаджиева и е Човек на деня на Свободна Европа.

Димитрия Хаджиева е пример за млад човек, който открива своето призвание в преподаването. Само на 28 години тя вече два пъти е номинирана за "Учител на годината" и докато миналата година остава на второ място, тази успява да се пребори за първото.

Димитрия печели първо място в категорията “Учител на годината” по английски език от Асоциацията на Кеймбридж училищата. Асоциацията обединява училищата, които се стремят към по-високо ниво на преподаване на чужд език.

За наградата можеш да се кандидатираш сам или твои колеги да те номинират. В случая на Димитрия тя изпраща свой урок, в който темата е разработка на бизнес модел на английски език.

Урокът е комбиниран с дигитален маркетинг, уебдизайн и електронна търговия. Тези уроци целят да накарат учениците да преживеят това, което учат на теория и на практика, за да запомнят материала по-лесно.

“Бих искала да предам на учениците не само знанията и уменията си в конкретната област, но също така да бъдат добри хора, да бъдат честни и със силно изразено чувство за справедливост. Това е основната ми мотивация.”, казва Димитрия пред Свободна Европа.

Димитрия Хаджиева на миналогодишната церемония на Асоциацията на Кеймбридж училищата с грамота за второ място "Учител на годината" по английски език
Димитрия Хаджиева на миналогодишната церемония на Асоциацията на Кеймбридж училищата с грамота за второ място "Учител на годината" по английски език

Другото условие при кандидатстването е учениците да имат постижения в световното състезание по английски език Kangaroo Global Linguistic. Ученикът на Димитрия Тони Гърков за втора поредна година се класира първи на националния кръг и попада в най-добрите 10 на международния кръг в Солун.

Димитрия Хаджиева е родена през 1995 година в Гоце Делчев. Тя получава бакалавърската си степен по английска филология от Софийския университет. От 6 години е преподавател по английски език в Неврокопската професионална гимназия "Димитър Талев" в Гоце Делчев. От два години изучава и дигитален маркетинг към Софтуерния университет (SoftUni).

След като завършва Димитрия решава да се върне в родния си град заради силното чувството за принадлежност, което изпитва. Вижда учителската професия като призвание и иска да се развива като преподавателка в бъдеще.

Тя не помни кога точно е решила, че това е професията за нея, но споделя, че е била силно повлияна от майка си, която също е учителка по английски. След това голяма мотивация са учителите ѝ в гимназията, които са ѝ служили за пример и напълно осъзнато взима решението да учи филология.

Често я бъркат за ученичка, но Димитрия допълва, че по-малката възрастова разлика не винаги помага в класната стая. Според нея плюсът е, че е ориентирана към дигиталните технологии.

“Ориентиран съм към иновациите към изкуствения интелект в образованието и това ми помага да разнообразявам уроците си в друга посока, която досега не е чак толкова често срещана в българското образование. Предполагам, че това е нещото, което ме сближава по такъв начин с учениците от това поколение.”, казва Димитрия пред Свободна Европа.

Според нея в българската образователна система има липса на млади кадри. Тя си обяснява големия процент на млади специалисти, които бързо се отказват, с нереалните очаквания към професията.

Въпреки трудностите Димитрия оценява ежедневната работа с децата, защото я зарежда. Най-много я радват постиженията на нейните ученици и резултатите, които постигат, защото знае, че е допринесла за тях.

Друг пропуск според нея е липсата на достатъчно часове за по практически насочени дисциплини в училищата. Обяснява си ниските резултати на учениците в някои области с липсата на практическа насоченост.

“При английски език не мисля, че резултатите са лоши, дори точно обратното, много са добри. Аз мисля, че липсват достатъчно на брой учебни часове за практика и упражнение. Някои от предметите са безинтересни на учениците точно заради липсата на практическата насоченост.”, допълва тя.

Димитрия Хаджиева в студиото, където снимат ученическия подкаст
Димитрия Хаджиева в студиото, където снимат ученическия подкаст

Преди две години Димитрия предлага на учениците от клуба по английски език да създадат собствен подкаст. Идеята е посрещната с радост от тяхна страна и помагат за заснемането на епизодите и поканите към гостите. Записват епизодите в собствено студио в гимназията, което заедно са създали.

“Каним по известни личности, които са от нашия край, защото искаме да покажем как наистина хора, които са ни познати и хора, които са от нашия град, са успели по някакъв начин да допринесат за развитието в тяхната област.”, казва Димитрия.

Форум

XS
SM
MD
LG