Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Бях силно възмутен". Динко Вълев излиза на свобода срещу гаранция от 5000 лева


Динко Вълев беше докаран с белезници в съда. След като беше пуснат, каза по адрес на мъжа, когото е удрял: "Какво означава да съм доволен от наказанието, а той ще получи ли някакво наказание?".

Районният съд в Несебър не уважи искането на прокуратурата да остави в ареста Господин (Динко) Вълев и го пусна на свобода срещу 5000 лева парична гаранция.

36-годишният мъж от Ямбол, известен като "ловецът на бежанци", беше задържан в Несебър през уикенда заради агресивно поведение срещу мъж, който се представя за инвалид, за да проси пред хипермаркет в Равда.

Полицията се е самосезирала от видеоклип, публикуван от самия Вълев в социалните мрежи. На записа се вижда как той блъска, плюе и удря шамар на мъжа в количката, като го събаря на земята.

Първоначално му беше повдигнато обвинение за хулиганство, но в понеделник беше обвинен и за принуда - за това, че е принудил мнимия инвалид да се извинява на преминаващи граждани заради това, че лъже, като симулира, че няма крака. За първото престъпление Вълев може да получи до 6 години затвор, за второто - до 2.

На влизане в съда той каза, че съжалява за постъпката си, но се оправда, че се е възмутил от това, че въпросният човек мами възрастни и малки деца, които му дават пари.

„Бях силно възмутен от този човек, защото той се подиграваше на хората. Съжалявам, реагирах остро. Мога да предложа работа на този човек, защото имам нужда от хора за работа“, каза Вълев и пред съдебния състав.

Прокуратурата обаче поиска най-тежката мярка за неотклонение - постоянен арест, като изтъкна в съда, че Вълев е влязъл в ролята на правоохранителните органи и е извършил брутална демонстрация срещу правовия ред в държавата. Заради това и първоначалното му задържане от 24 часа беше удължено на 72.

Ръководителят на Районната прокуратура в Бургас Мария Маркова коментира пред БНТ, че поведението му изразява неуважение към самото общество.

"Прочетох коментарите в социалните мрежи, голяма част от обществото възприема това поведение на Динко като един българин с изградено самосъзнание и гражданство", каза тя. - "Но не считам, че това е начин на поведение и така не биха могли да бъдат разшавани каквито и да е било спорове".

Адвокатът на Вълев представи пред съда две медицински експертизи, според които клиентът му има сериозни здравословни проблеми - преди около година му е била предписана специална диета и контрол от кардиолог. Освен това защитникът поиска той да бъде пуснат под парична гаранция с мотива, че е баща на две деца, живее на семейни начала с приятелката си от няколко години и управител на фирма.

Именно последното беше и един от мотивите на съда да пусне Вълев на свобода - според магистратите няма опасност да се укрие, защото е разпознаваем, има постоянен адрес и няма интерес да напусне страната заради бизнеса си. По думите му в съда той изкарвал по 45 000 лева месечно от него.

Вълев има частна пътна помощ, както и фирма за превозване на скрап. Неотдавна именно камион, собственост на неговото дружество “Бозав” ЕООД, предизвика катастрофа на АМ "Тракия", при която бяха ранени четирима души, а движението блокирано за 14 часа.

Тогава проверка на Свободна Европа потвърди, че техническият преглед на камиона е изтекъл, липсва му задължителната застраховка "Гражданска отговорност" и има неплатени глоби. Подобно се оказа положението и на другите камиони на Вълев. Оказа се, че през 2020 г. "Бозав" е глобена, тъй като е използвала свой имот, за да складира отпадъци, без да има разрешително.
Установено е, че Вълев има и предишни провинения, но по-голямата част са висящи производства от частен характер. В повечето случаи става дума за леки телесни увреждания.

През 2016 година той стана известен с клипове как задържа мигранти по границата.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG