Връзки за достъпност

Извънредни новини

Русия атакува сграда на украинските служби за сигурност в Днипро. Поне 9 души са ранени


Поражения по сграда в Днипро след атаката през нощта срещу неделя
Поражения по сграда в Днипро след атаката през нощта срещу неделя

Руски ракетен удар срещу град Днипро в Централна Украйна рани поне девет души, включителни две деца, съобщиха украинските власти. Целта на атаката е била сграда на Службата за сигурност на Украйна (СБУ), но са нанесени щети и на жилищен блок.

Областният управител на Днипропетровска област Серхий Лисак съобщи, че в резултат от атаката от нощта срещу събота в административна сграда на Службата за сигурност е избухнал пожар. Видеоклипове в социалните мрежи показват най-високите етажи от сградата обхванати от пламъци.

Президентът Володимир Зеленски осъди “руския ракетен терор” и каза, че Украйна ще “направи всичко, за да получи Русия наказание за агресията и терора” срещу украинския народ.

Руската атака срещу Днипро идва ден след посещението на Зеленски в града. Там той се срещна с ръководството на украинската армия, която в момента осъществява настъпление срещу руските сили, окупирали украински територии.

В последните дни руската армия атакува по въздух украински пристанища. Сред основните мишени на нападенията е Одеса. Новата вълна атаки започна, след като Русия се оттегли от споразумението за износ на украинско зърно през пристанищата в Черно море.

Една от ракетните атаки засегна град Рени на река Дунав, който се намира на границата с Румъния.

Последната тежка руска атака срещу Днипро беше в края на май, когато ракетен удар порази поликлиника и ветеринарна клиника и уби поне двама души.

През януари руски ракетен удар разруши жилищен блок в Днипро и уби поне 44 души.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG