Връзки за достъпност

Извънредни новини

Над 700 случая на домашно насилие са установени през миналата година в България


В България липсва официална статистика за броя на подадените сигнали за домашно насилие
В България липсва официална статистика за броя на подадените сигнали за домашно насилие

През миналата година само идентифицираните случаи на домашно насилие са 736, показа проект на Доклад за равнопоставеността на жените и мъжете в България за 2022 г., изготвен от Министерството на труда и социалната политика.

От тях 10 са срещу лица с увреждания, 188 срещу жени, 6 срещу мъже и 542 срещу деца.

Публикуването на тези числа се случва на фона на голямо обществено недоволство след тежкия случай на насилие срещу 18-годишно момиче в Стара Загора, както и множество други, на които беше дадена гласност след него.

Според доклада в България липсва официална статистика по отношение на броя на подадените сигнали за домашно насилие. Единствено Агенцията за социално подпомагане събира информация за идентифицираните случаи на домашно насилие в дирекциите "Социално подпомагане" (ДСП).

На територията на страната към момента има:

  • 20 кризисни центъра за деца, с общ капацитет 212 места
  • 8 кризисни центъра за лица, с общ капацитет 94 места
  • 146 центъра за обществена подкрепа, с общ капацитет 6050 места
  • 1 Общностен център за деца и семейства, с общ капацитет 30 места
  • 12 звена „Майка и бебе”, с общ капацитет 75 места

Към края на 2022 г. в кризисните центрове за деца са настанени 115 деца, а в кризисни центрове за лица са настанени 55 жертви на домашно насилие, пише още в доклада.

За първото шестмесечие на 2023 г. в Министерството на вътрешните работи са получени 1950 заповеди за защита от домашно насилие. От тях 647 са заповедите за постоянна защита, а 1303 - за незабавна защита, сочат обобщените данни, които събира и обработва Главна дирекция „Национална полиция“.

С 40% са се увеличили образуваните досъдебни производства за престъпления, извършени в условията на домашно насилие. За първото шестмесечие на годината те са 596, спрямо 426 за същия период на миналата година. Според данните на МВР само през юни 2023 г. са разкрити 35 случая на домашно насилие. Нивото на разкриваемост е 3,8%.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG