Връзки за достъпност

Извънредни новини

Всички големи партии са издигнали сътрудници на ДС за кметове. Най-много са от БСП - 24


Папки на бившата Държавна сигурност и силуети. Колаж.
Папки на бившата Държавна сигурност и силуети. Колаж.

Всички парламентарно представени партии са издигнали кандидати за кметове с минало в тоталитарните комунистически служби, съобщава сайтът desebg.com.

Информацията е на база на проверка, извършена от Комисията по досиетата. От проверените 4861 кандидати за кметове общо 116 души са с принадлежност към Държавна сигурност (ДС) или разузнавателните служби на Българска народна армия (БНА).

По-голяма част от имената, публикувани в решението на Комисията, са публикувани в предишни проверки.

Най-много кандидати, сътрудничили на службите, има в листите на БСП, следвани от ГЕРБ и ДПС.

Разпределението е следното:

  • БСП - 24 сътрудници;
  • ГЕРБ - 21 сътрудници;
  • ДПС - 16 сътрудници;
  • "Продължаваме промяната-Демократична България" - 9 сътрудници;
  • "Има такъв народ" - 4 сътрудници;
  • СДС - 4 сътрудници;
  • "Възраждане" - 3 сътрудници.


Извънпарламентарни, парламентарни партии и коалиции са издигнали общо 36 кандидати за кметове с досиета.

Държавна сигурност (ДС) е името, под което са известни репресивните структури на комунистическия режим. Това са тайните служби за разузнаване и контраразузнаване до 1989 г. Те са разделени на няколко управления и отдела.

Освен че организира вътрешния шпионаж в страната, ДС въдворява в лагери хора, обявени за "врагове на народа" и дори прави опити за покушения над критици на режима. Най-известното такова е убийството на писателя и журналист Георги Марков. ДС провежда т.нар. "активни мероприятия" като насилствената смяна на имената на българските мюсюлмани.

След падането на комунистическия режим през 1989 г. ДС е преструктурирана, като основните ѝ отдели са преименувани, други са извадени от системата на МВР и прехвърлени към други държавни институции.

Много от служителите на ДС обаче запазват влиянието си и след промените и продължават да играят роля в обществения живот.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG