Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Технически кабинет". ДСБ даде заявка за третия мандат


Председателят на "Демократи за силна България" Атанас Атанасов
Председателят на "Демократи за силна България" Атанас Атанасов

Управление под формата на „технически кабинет“ в рамките на настоящото Народно събрание предлага "Демократи за силна България" (ДСБ), част от коалицията "Демократична България" (ДБ).

Според партията то би могло да се реализира от "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) с третия мандат, който да бъде разглеждан като "национален". Създаденото с него управление трябва да гарантира европейския демократичен, правов и антикорупционен ред, и съхраняването на парламентарната република, се посочва в резолюция на ДСБ след заседанието на Изпълнителния ѝ съвет, проведено в събота.

Позицията на партията, която е част от третата по големина парламентарна сила ПП-ДБ, идва на фона на провалилия се вот на кабинета на ГЕРБ-СДС през изминалата седмица, както и на безпрецедентно разделение в редиците на втората парламентарна партия ДПС.

В неделя се провежда заседание и на Националния съвет на „Продължаваме промяната“, на което ще бъдат обсъдени изборните резултати на формацията и стратегията за евентуални следващи извънредни парламентарни избори. От ДСБ призовават партньорите си да разгледат и тяхното предложение за излизане от управленската криза.

Миналия понеделник президентът Румен Радев връчи на ГЕРБ-СДС първия мандат за съставяне на кабинет в рамките на новото 50-о Народно събрание. Партията номинира за премиер Росен Желязков и веднага върна изпълнен мандат.

Само два дни по-късно проектокабинетът на ГЕРБ влезе за гласуване в парламента, където обаче беше отхвърлен. Подкрепиха го само ГЕРБ и 30 депутати от ДПС, чиято парламентарна група се разцепи във вота заради конфликт между съпредседателя Делян Пеевски и почетния лидер Ахмед Доган.

Останалите формации в парламента - ПП-ДБ, „Възраждане“, БСП, „Има такъв народ“ и „Величие“, гласуваха „против“.

Вторият мандат за съставяне на правителство по конституция се пада на ДПС, като втора политическа сила на изборите на 9 юни. От движението засега дават противоречиви сигнали относно изпълнението му. След гласуването в сряда единият от съпредседателите му Делян Пеевски каза, че "в този парламент няма шанс за редовен кабинет".

След срещата в "Росенец" в събота на депутатите, застанали зад Ахмед Доган обаче, другият съпредседател на ДПС Джевдет Чакъров каза, че е важно да има стабилност в страната и да се положат всички усилия за съставяне на правителство в рамките на сегашното Народно събрание.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG