Връзки за достъпност

Извънредни новини

Брюксел окончателно премахна механизма за наблюдение върху България и Румъния


Председателката на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен
Председателката на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен

Европейската комисия (ЕК) окончателно прекрати в петък Механизма за сътрудничество и проверка спрямо България и Румъния. Той беше създаден през 2006 г. преди приемането на двете държави в Европейския съюз (ЕС) и с него комисията наблюдаваше напредъка им със съдебните реформи и борбата с корупцията.

Отсега нататък напредъкът на България и Румъния в областта на върховенството на правото ще бъде оценяван единствено в рамките на годишните доклади, които се изготвят и за всички останали държави членки на ЕС, съобщиха в петък както от самата комисия, така и от българското външно министерство.

Министърката на външните работи Мария Габриел определи прекратяването на механизма за наблюдение като "признание и безрезервна оценка" за работата на българското правителство и парламент. Министърът на правосъдието Атанас Славов също каза, че решението е "признание за реформите в областта на върховенството на правото", и добави, че то ще се отрази благоприятно на процеса за интеграция на България в Шенген и в Еврозоната.

Председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен също поздрави България и Румъния за "значителния напредък, постигнат от присъединяването им към ЕС досега".

Мониторингът над двете страни беше по отношение на правосъдието и борбата с корупцията и организираната престъпност. Новината за окончателното му отпадане идва, след като в началото на юли ЕК съобщи, че предприема “последни стъпки” към премахването му.

Още предишният състав на ЕК предложи отпадането на механизма за България, а сегашният ѝ състав също поддържаше тази позиция. Той обаче остана в сила, защото липсваше единодушие между държавите членки по въпроса за отпадането му.

Нидерландия, която заедно с Австрия спря България за Шенген през миналата година, беше основният застъпник на тезата, че София трябва да продължи да бъде наблюдавана по този механизъм.

Въпреки че в последния си доклад ЕК посочи, че и България, и Румъния са изпълнили "задоволително задълженията, определени в механизма", комисията заключи и че липсват значими резултати в борбата с корупцията, а политическото влияние върху ВСС продължава.
  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG