Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Последният, който може да ни проповядва морал". Ердоган сравни Нетаняху с Хитлер


Реджеп Ердоган обвини западните държави, които подкрепят Израел в конфликта, че участват във "военни престъпления"
Реджеп Ердоган обвини западните държави, които подкрепят Израел в конфликта, че участват във "военни престъпления"

Турският президент Реджеп Ердоган сравни израелския премиер Бенямин Нетаняху с Адолф Хитлер, отговорен за смъртта на милиони евреи, заради атаките в Газа срещу Хамас. Нетаняху отвърна, че той не може да проповядва морал, извършвайки геноцид срещу кюрдите, предаде Ройтерс.

Хамас е палестинска ислямистка групировка, обявена за терористична от ЕС, САЩ и други страни.

Новината идва на фона на изявление на главнокомандващия на Израел, че войната ще продължи много месеци с решителни и упорити боеве, докато не "ликвидират терористичната организация".

Конфликтът започна в началото на октомври, когато бойци на Хамас извършиха нападение на израелска територия, убиха над 1200 души и взеха десетки заложници. Израел отвърна с активни бойни действия, което доведе до смъртта на хиляди жители на Ивицата Газа, контролирана от групировката.

Говорейки на събитие в Анкара, Ердоган каза, че Турция е готова да приеме учени и университетски преподаватели, които са изправени пред преследване заради възгледите си за конфликта в Газа. Той за пореден път критикува западните държави, които подкрепят Израел, и каза, че са съучастници в това, което нарече "военни престъпления".

"Те говореха лошо за Хитлер. Каква е разликата между него и Хитлер? Ще ни накарат да ни липсва. Нима това, което прави този Нетаняху, е по-малко от това, което е правил Хитлер? Не е!", добави турският президент и свърза израелските атаки в Газа с отношението на нацистите към евреите.

По време на Втората световна война лидерът на Нацистка Германия Адолф Хитлер провежда геноцид срещу евреите, известен като Холокост, при който близо 6 милиона евреи са убити в концентрационни лагери.

Ердоган неколкократно е обвинявал Нетаняху във военни престъпления заради ударите на Израел в Газа. Турският президент каза още, че Нетаняху е "по-богат" от германския фюрер, като получава подкрепа от Запада и САЩ. "И какво направи с цялата тази подкрепа? Те убиха повече от 20 000 жители на Газа", добави той.

В отговор израелският премиер му отвърна задочно в коментар:

"Ердоган, който извършва геноцид срещу кюрдите, който държи световен рекорд по вкарване в затвора на журналисти, които се противопоставят на управлението му, е последният, който може да ни проповядва морал".

Между 25 и 35 милиона кюрди живеят в планинския район край границите на Турция, Ирак, Сирия, Иран и Армения. Те представляват четвъртата по големина етническа група в Близкия изток, но никога не са имали национална държава.

Кюрдска работническа партия (ПКК) се бори за кюрдска автономия в Турция от три десетилетия и притежава бази в Ирак. ПКК, определена като терористична групировка от Турция, САЩ и ЕС, вдига оръжие срещу турската държава през 1984 г. Турските сили редовно извършват удари в съседен Ирак като част от своята офанзива.

Членката на НАТО Турция, която подкрепя решение с две държави на израело-палестинския конфликт, многократно критикува въздушните и сухопътните удари на Израел, като я нарече "терористична държава" и заяви, че нейните лидерите трябва да бъдат изправени пред международен съд.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG