Връзки за достъпност

Извънредни новини

Главнокомандващият на Израел каза, че войната в Газа ще продължи месеци


Снимка, публикувана от израелската армия, показва израелски войници от бригадата Гивати, действащи в южната част на Ивицата Газа на фона на продължаващия конфликт с Хамас
Снимка, публикувана от израелската армия, показва израелски войници от бригадата Гивати, действащи в южната част на Ивицата Газа на фона на продължаващия конфликт с Хамас

Войната на Израел срещу Хамас в Газа ще продължи много месеци, каза началникът на отбраната на страната Херци Халеви, предаде Ройтерс.

Хамас е палестинска ислямистка групировка, обявена за терористична от ЕС, САЩ и други страни. От 2006 г. тя контролира Ивицата Газа, в която живеят над 2,3 млн. души.

Новината идва, след като очакваното ново временно примирие между двете страни в конфликта не се осъществи. При него трябваше да бъдат разменени нови групи израелци, взети за заложници от Хамас, и палестински затворници.

На 7 октомври бойци на Хамас атакуваха израелска територия, убиха над 1200 души и взеха около 240 в плен. В отговор Израел започна война срещу групировката, която прерасна в инвазия в Газа и доведе до смъртта на хиляди нейни жители.

"Войната ще продължи много месеци и ние ще използваме различни методи, за да запазим постиженията си дълго време", каза във вторник в изявление на границата с Газа главнокомандващият на Израел.

"Няма магически решения, няма кратки пътища за ликвидиране на терористична организация, а само решителни и упорити боеве", добави Халеви и отбеляза, че Израел ще достигне и до ръководството на Хамас, независимо дали това ще отнеме седмица или месеци.

Той каза още, че още от първите моменти са казвали, че това ще бъде дълга война, защото е било правилно да се поставят далечни цели. По думите му продължителността ще позволи на военните да адаптират методите си.

"В крайна сметка ще можем ли да кажем, че около Държавата Израел няма враг? Мисля, че това е твърде амбициозно, но ще създадем нова ситуация в областта на сигурността", каза още Халеви.

Междувременно Израел върна телата на 80 палестинци, убити по време на сраженията. Тленните останки бяха предадени в размирната крайбрежна територия с камион през граничния пункт "Керем Шалом", съобщиха палестински източници. Те ще бъдат погребани в Рафах, в южната част на Газа.

Според съобщенията телата са били взети от израелската армия по време на сблъсъците в северната част на ивицата Газа и в град Газа, след което са били откарани в Израел.

"Уморихме се да бягаме". Да преживееш ужаса от Буча повторно в Израел
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:15 0:00

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG