Връзки за достъпност

Извънредни новини

Ердоган подписа ратификацията за членството на Швеция в НАТО. Остава само Унгария


Турският президент Реджеп Тайип Ердоган се ръкува с шведския премиер Улф Кристерсон пред погледа на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг във Вилнюс, 10 юли 2023 г.
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган се ръкува с шведския премиер Улф Кристерсон пред погледа на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг във Вилнюс, 10 юли 2023 г.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган подписа документа, с който Турция официално ратифицира приемането на Швеция в НАТО, след като това беше одобрено от местния парламент по-рано тази седмица. Единствената пречка пред Стокхолм остава ветото на Унгария, което премиерът Виктор Орбан вече намекна, че ще бъде оттеглено.

Официалната ратификация от страна на Ердоган става факт, след като американският президент Джо Байдън обеща да задвижи процедурата по продажба на изтребители F-16 на Турция, когато тя окончателно одобри приемането на Швеция в НАТО. Сега Анкара ще очаква Вашингтон да осигури одобрението на Конгреса на САЩ за продажба на военните самолети на стойност 20 милиарда долара.

По-рано в четвъртък посланикът на САЩ в Турция каза пред Ройтерс, че Държавният департамент незабавно ще изпрати уведомлението до Конгреса, след като документът за ратификация бъде получен във Вашингтон.

Турското одобрение на членството на Швеция в Алианса идва около 20 месеца, след като Стокхолм за първи път поиска да се присъедини към НАТО, провокиран от пълномащабната инвазия на Русия в Украйна.

"Приветстваме ратифицирането от страна на Турция на кандидатурата на Швеция за НАТО. Достигнахме решаващ крайъгълен камък по пътя към пълноправно членство в НАТО", написа шведският премиер Улф Кристерсон в социалната мрежа X.

"Остава само ратификацията от Унгария, преди Швеция да може да стане член на НАТО", добави шведският външен министър Тобиас Билстрьом в същата платформа.

Официалната позиция на Орбан за унгарското вето е, че шведските политици са изричали "откровени лъжи" за състоянието на унгарската демокрация.

Европейската комисия замрази евросредствата за Будапеща заради системи проблеми с върховенството на закона. Европейският парламент пък прие на 15 септември резолюция, озаглавена "Унгария повече не може да бъде смятана за пълноценна демокрация", в която управлението на Орбан беше определено като "изборна автокрация".

Преди дни обаче унгарският премиер заяви в телефонен разговор с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, че правителството му подкрепя членството на Швеция в Алианса. Орбан каза още, че ще продължи да настоява унгарският парламент да приеме ратификацията при първа възможност.

Швеция подаде молба за членство в НАТО заедно с Финландия през 2022 г., няколко месеца след нахлуването на Русия в Украйна. Финландия беше вече беше приета в Алианса.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG