Връзки за достъпност

Извънредни новини

Турция пусна Швеция в НАТО, а Орбан обеща съгласие и от Унгария


Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган и министър-председателят на Унгария Виктор Орбан.
Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган и министър-председателят на Унгария Виктор Орбан.

Парламентът на Турция одобри кандидатурата на Швеция за членство в НАТО във вторник, след повече от четири часа дебати. За членството на Швеция е необхдоима ратификакция и от Унгария.

Унгарският министър-председател Виктор Орбан, е съобщил на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг в телефонен разговор, че унгарското правителство подкрепя членството на Швеция във военния алианс.

Одобрението на Турция идва след 20 месечно забавяне. Швеция подаде молба за членство в НАТО заедно с Финландия през 2022 г., няколко месеца след нахлуването на Русия в Украйна. Финландия беше вече беше приета в Алианса.

Орбан е казал на Столтенберг, че ще продължи да настоява унгарското национално събрание да гласува в подкрепа на присъединяването на Швеция към НАТО и да приключи ратификацията при първа възможност.

Последната стъпка, която Анкара трябва да изпълни, е президентът Реджеп Тайип Ердоган да подпише указа с решението на парламента.

"Приветствам гласуването на Великото национално събрание на Турция за ратифициране членството на Швеция в НАТО", каза във вторник вечерта генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Той добави, че разчита възможно най-скоро Унгария също да ратифицира присъединяването на Швеция.

Анкара имаше ясни условия за Стокхолм. Ердоган настояваше Швеция да втвърди позицията си спрямо местните членове на Кюрдската работническа партия (ПКК), обявена за терористична организация от Турция, ЕС и САЩ. Швеция представи нов законопроект за борба с тероризма, който прави членството в терористична организация незаконно.

Швеция, Финландия, Канада и Нидерландия предприеха и стъпки за смекчаване на политиките за износ на оръжие за Турция.

През октомври президентът Ердоган внесе проектозакона за ратификацията, след като получи уверения от САЩ, че Турция ще може да купи още самолети F-16.

Какъв е проблемът с Унгария и какво иска Орбан

Официалното оправдание за позицията на Унгария на премиера Виктор Орбан е, че шведските политици изричали "откровени лъжи" за състоянието на унгарската демокрация.

Думите му идват на фона на това, че Европейската комисия замрази евросредствата за Будапеща заради системи проблеми с върховенството на закона. Европейският парламент пък прие на 15 септември резолюция под заглавие "Унгария повече не може да бъде смятана за пълноценна демокрация" и в текста системата, изградена от партията на Орбжан - "Фидес" е наречена "изборна автокрация".

Междувременно стана ясно, че шведският външен министър Тобиас Билстрьом е отклонил във вторник предложение Орбан за преговори по кандидатурата на Стокхолм за членство в НАТО.

"Не виждам причина да преговаряме на този етап. Това, на което се надяваме, разбира се, е Унгария да ратифицира членството възможно най-скоро", каза Билстрьом, цитиран от Еxpressen.

Швеция ще се включи в най-големите ученията на НАТО след края на Студената война Steadfast Defender 2024. В тях ще участват около 90 000 военнослужещи от Алианса и част от ученията, които тренирират съюзен отговор на нападение на Русия ще се проведе на територията на Швеция.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG