Връзки за достъпност

Извънредни новини

90 000 военни "срещу заплахата на Путин". Защо НАТО започва най-мащабното си учение от Студената война насам


Военни машини и танкове на Полша, Италия, Канада и САЩ по време на военните учения на НАТО "Namejs 2021" на полигона в Кадага, Латвия през 2021 г.
Военни машини и танкове на Полша, Италия, Канада и САЩ по време на военните учения на НАТО "Namejs 2021" на полигона в Кадага, Латвия през 2021 г.

НАТО започва най-мащабното си учение от времето на Студената война насам. Около 90 000 военнослужещи ще се включат в ученията Steadfast Defender 2024, които започват следващата седмица и ще продължат до май, съобщи в четвъртък върховният командващ на НАТО Крис Каволи.

По време на серията от свързани в едно учения силите на НАТО ще отиграват различни сценарии за конфликт с "близък по сила" противник. Основно ще се тренира подсилването с американски войски на европейските съюзници в страните, граничещи с Русия, и по източния фланг на Алианса.

Учението ще се проведе на фона на продължаващата близо 2 години война на Русия срещу Украйна. В последните дни руските войски напредват по целия фронт, като особено засилват атаките си в Луганска област според последния доклад на Генералния щаб на украинската армия.

Учението в числа

Сега в учението на НАТО ще участват над 50 кораба - от самолетоносачи до разрушители, както и над 80 изтребителя, хеликоптера и безпилотни летателни апарати. Ще участват и най-малко 1100 бойни машини, включително 133 танка и 533 бойни машини на пехотата, съобщиха от НАТО.

Учението ще се проведе на територия на най-малко шест страни - Норвегия, Германия, Полша, Латвия, Литва и Естония. Швеция, чиято кандидатура за членство в НАТО все още не е ратифицирана от Турция и Унгария, също ще се включи. Общият брой на страните участнички в учението е 31.

България няма да участва с военни формирования в първата част на Steadfast Defender 2024, която се провежда в Северна Европа, уточниха от Министерството на отбраната за Свободна Европа, а само с офицери, които служат в командите структури на Алианса. В следващи учения, свързани с Steadfast Defender 2024, ще участват както многонационаланата бойна група на НАТО в България, както и други подразделения от военоморските и специалните сили на Българската армия. Такoва учение е Trojan Footprint 2024, в което ще участват специалните сили на българската армия.

Защо се провежда учението

Последните учения с подобен мащаб бяха Reforger - по време на Студената война през 1988 г. със 125 000 участници - и Trident Juncture през 2018 г. с 50 000 участници.

В съобщението сега си НАТО не споменава изрично Русия, но в основния стратегически документ на алианса именно страната е определена като най-значимата и пряка заплаха за сигурността на членовете на организацията.

Върховният главнокомандващ на Съюзното командване на НАТО в Европа генерал Кристофър Каволи.
Върховният главнокомандващ на Съюзното командване на НАТО в Европа генерал Кристофър Каволи.

Укрепването (на съюзническите сили бел. ред.) ще се осъществи по време на "симулиран сценарий на възникващ конфликт с близък по сила противник", посочи върховният главнокомандващ Каволи пред репортери в Брюксел след двудневна среща на националните началници на отбраната.

Каволи каза още, че ученията ще отиграват изпълнението на регионалните планове на НАТО - първите отбранителни планове, които алиансът е изготвил от десетилетия насам и в които подробно се описва как ще се реагира на евентуално руско нападение.

Ролята на Лондон и Берлин

По-директен за военната заплаха от Русия като повод за учението беше британският министър на отбраната Грант Шапс. Той каза, че в Steadfast Defender британските военни военни ще обединят сили с колегите си от 30 държави от НАТО и Швеция, "за да осигурят жизненоважна сигурност срещу заплахата на Путин".

Самата Великобритания ще има значителна роля в престоящото учение. Обединеното кралство ще изпрати 20 000 военнослужещи. 16 000 ще бъдат военнослужещи от сухопътните войски, заедно с танкове, артилерия и хеликоптери.

Кралските военноморски сили ще изпратят повече от 2000 моряци на осем военни кораба и подводници, а повече от 400 командоси от Кралската морска пехота ще бъдат изпратени в Полярния кръг.

Германия се включва с учението Quadriga 2024 в което участват 12 000 войници, 3000 превозни средства и 30 самолета. В него ще се отработи бързото разгръщане на собствени сили в Норвегия, Литва или Румъния и ще се придобие опит в операциите на сухопътните сили, според съобщение на Бундесвера.

Преминаване към тежки военни способности

През юни миналата година генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че алиансът ще увеличи броя на силите си с висока степен на готовност от 40 000 на "доста над 300 000". Това е част от исторически преглед, който цели да насочи алианса към тежки военни способности, за разлика от леките и мобилни сили, разположени на Балканите и в Афганистан.

След това изявление лидерите на НАТО се споразумяха на срещата на върха в литовската столица Вилнюс през юли за новите регионални планове за отбрана и за създаването на т.нар. съюзнически сили за реагиране - многонационални сили, способни да реагират бързо на заплахи.

НАТО разположи многонационални батальони в балтийските държави, за да забави напредъка на всеки агресор в случай на инвазия. През юни Германия каза, че ще задържи 4000 военнослужещи в Литва за постоянно.

Ученията се разглеждат и като ключова част от демонстрацията пред Москва, че алиансът е готов да воюва, заявиха представители на НАТО.

Към момента активните военни действия в Украйна продължават, като основните сили на руската армия са съсредоточени върху превземането на Синкивка. Руските командири щурмуват града, без официално да отчитат жертви. Продължават и руските ракетни атаки, като последно беше ударен Харков.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

Покушение срещу премиер. Кой е Роберт Фицо
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:29 0:00
XS
SM
MD
LG