Връзки за достъпност

Извънредни новини

Естонец не може да напусне България 4 месеца, докато чака кръвна проба за наркотици


Естонецът Маргус Тикк не може да напусне България вече четвърти месец. Той чака резултат от кръвна проба, с която иска да докаже на българския съд, че не е употребявал наркотици и не е шофирал дрогиран. Тикк вече е уволнен от работата си в Естония, защото пореден месец не може да отговори на работодателя си кога ще успее да се прибере.

"Мислех, че ще остана в България две седмици", каза Тикк пред БНТ.

Маргус Тикк е за първи път в България. На 16 май го спира полиция.

"Решиха, че ще ми направят тест за алкохол и наркотици. Знаех, че нищо не съм употребявал, така че го направих. Тестът за алкохол показа нула, но излезе, че съм употребявал кокаин. А аз никога през живота си, на 54 години съм - никога не съм използвал никакви наркотици. Не съм опитвал дори. Убеден съм, че резултатът може да бъде само отрицателен”, казва Тикк.

След като вижда какво показва полевият тест за наркотици Тикк иска от полицаите по-прецизен тест - кръвен. Те му казват: "Приемете наказанието, кажете, че сте го направил, ще ви дадат условна присъда и можете да се приберете"." Но как да се примиря? Аз съм невинен", разказва естонецът.

3 месеца по-късно епруветката с кръвта му чака на опашка във ВМА, къдетo е една от петте лаборатории, които държавата е одобрила за тези изследвания. И навсякъде се чака месеци.

"Постъпващите проби на водачи на МПС за експертно изследване многократно надхвърлят капацитета на специализираните лаборатории на Военномедицинска академия", се казва в изявление от ВМА.

А през това време прокуратурата му забранява да напуска страната.

"Когато ми казаха, че резултатът ще е готов до месец, си помислих Как ще живея така? Как е възможно да отнема толкова време резултат от лаборатория? След месец звъннах в прокуратурата, за да попитам- може пък делото да е приключило и да не са ми казали. Не... казаха ми, че това ще отнеме 2-3 месеца. Не знам как ще живея - не мога да работя, в банката нямам милиони. Минаха три месеца, пак звъннах. Отговорът беше: У нас е така, нужно е време".

Тикк може да излезе от България, ако има специално разрешение, но такова не е поискано нито от наблюдаващия прокурор, нито от неговия защитник.

Държавата му е осигурила служебен адвокат. Който нито веднъж не му е вдигнал телефона. Не вдига и на БНТ

Тикк не знае какво ще прави, ако това се проточи още. "Три месеца вече не съм плащал квартирата ми в Естония. Ще изгубя местоживеенето си. Знам на 200%, че не съм виновен! Животът ми се разпада", казва Тикк.

Законът забранява на шофьорите да се качват зад волана, след като са употребявали наркотици. В забранителния списък попадат наркотици - марихуана, кокаин, амфетамини, метаамфетамини, LSD, псилоцибин и други. В него обаче не фигурират някои видове от новите т.нар. дизайнерски дроги, чиито химически съединения все още не са установени и регистрирани от властите.

Наркотестовете на МВР доказано дават положителни резултати за редица вещества, които се съдържат в лекарства, които свободно се продават в аптеките и за някои дори не се изискват лекарски рецепти. За това алармират адвокати и правозащитни организации.

Такъв е примерът с една от най-често срещаните съставки в сиропите за кашлица - кодеинът. Полевите тестове засичат и бензодиазепините, съдържащи се в диазепама и други успокоителни. Такъв е случаят и с една от съставките на ксанакса - алпразолам.

“Полевите тестове на МВР DrugTest 5000 не само, че засичат законни лекарства, но понякога показват и изцяло фалшиви резултати. Преди около година и половина имах случай, в който на мой клиент такъв тест показа наличие на всички възможни видове наркотици. Чакахме няколко месецa да му излезе резултатът от кръвната проба, който показа, че всъщност в кръвта му няма нищо”, коментира пред Свободна Европа адвокат Лъчезар Босаков от Софийската адвокатска колегия през октомври миналата година.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG