Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Непоколебим ангажимент." ЕС дава 500 млн. евро за производство на боеприпаси за Украйна


Снимката е илюстративна
Снимката е илюстративна

Европейският съюз (ЕС) ще отдели 500 млн. евро от бюджета си за ускоряване на производство на боеприпаси, съобщиха световните агенции. Снарядите ще отидат за подпомагане на Украйна, която от година и половина се отбранява от руската военна агресия.

Европейският парламент и Съветът на ЕС постигнаха съгласие по параметрите на плана за ускоряване на производството на боеприпаси в четвъртък вечерта, а новината беше съобщена от испанското председателство на Съвета в петък.

Той предвижда страните от ЕС, които участват в инициативата, да дарят на Украйна боеприпаси, да разширят собствените си запаси, както и Съюзът да инвестира средства от общия бюджет в ускоряването на производството на боеприпаси.

Служебното правителство, назначено от президента Румен Радев, се противопоставяше на инициативата. Държавният глава искаше гаранции, че произведени в България снаряди няма да отиват в Украйна. Кабинетът на Николай Денков обаче подкрепя инициативата.

В края на юни министърът на отбраната Тодор Тагарев каза, че България не може сега да участва в даряването на 155-милиметрови снаряди на Украйна, защото не разполага с такива. Той обаче потвърди, че страната ще участва съвместното възлагане на поръчки за боеприпаси по инициативата за осигуряване на 1 млн. боеприпаси за Украйна.

За финансирането на точно тази част от плана беше постигнато споразумение между Европейския парламент и 27-те държави членки на ЕС в четвъртък вечерта.

“Това е още едно доказателство за непоколебимия ангажимент на ЕС за подкрепа на Украйна”, каза министърката на отбраната на Испания Маргарита Роблес, цитирана от БТА. Тя добави, че ще се засили отбранителната промишленост на ЕС като цяло, а това ще осигури “дългосрочната сигурност и отбраната на гражданите” на страните членки.

Предстои и формалното гласуване на плана, за да влезе той в сила до края на юли.

Съгласно сделката парите ще бъдат дадени като субсидии на европейски оръжейни фирми, за да увеличат производствения си капацитет.

Българският министър на отбраната Тодор Тагарев каза в края на юни, че Европейската агенция по отбрана може да възложи и на български фирми производството на боеприпаси.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG