Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Критичен момент". Финландия избира нов президент. Кои са основните претенденти


Досегашният президент на Финландия Саули Нинистьо
Досегашният президент на Финландия Саули Нинистьо

В неделя Финландия избира нов президент. Това се случва след 12-годишно управление на досегашния президент на страната Саули Нинистьо, който няма право да се кандидатира отново.

Изборите идват на фона на опасенията за потенциална агресия от страна на Русия, с която Финландия дели граница, докато тя продължава войната си в Украйна. Това ще бъдат и първите избори в страната, след като тя наруши многогодишната си политика на неутралитет и се присъедини към НАТО. Голяма роля за това изигра именно досегашният президент Нинистьо.

В изборите участват деветима кандидати, но последните социологически проучвания показват, че има двама фаворити: Александър Стуб и Пека Хависто.

"Това е много критичен момент във финландската и европейската история. Не бива да се подценяват предизвикателствата, свързани с воденето на външната политика и политиката за сигурност в настоящата среда", казва пред Файненшъл таймс Оли Рен, бивш финландски министър, който също се кандидатира за президент.

Кандидатите са единодушни по повечето въпроси, свързани с външната политика, включително членството в НАТО, охраната на границата на страната с Русия и начините за справяне с Москва.

Какви за отговорностите на президента във Финландия

Финландските президенти имат важна роля. Те ръководят външната политика на страната и политиката на сигурност, както и представят страната на заседанията на НАТО.

Освен това президентът действа като върховен главнокомандващ на финландските въоръжени сили, като взема решения за всякакви значителни промени във военната готовност.

Президентът назначава и освобождава министри, някои високопоставени държавни служители и съдии от Върховния съд. По искане на министър-председателя той може да разпореди и провеждането на предсрочни парламентарни избори.

Мандатът на президента е 6-годишен и той не може да бъде избран за повече от два последователни мандата.

Кои са кандидатите

  • Александър Стуб

Александър Стуб, кандидат-президент на Финландия
Александър Стуб, кандидат-президент на Финландия

В досегашните социологически проучвания във Финландия води Александър Стуб. Спрямо декември обаче подкрепата за него намалява.

Стуб е бивш външен министър и бивш министър-председател на Финландия. Той е член на дясноцентристката Партия на националната коалиция в страната. Известен е с проевропейските си нагласи, пише Ройтерс.

През 2017 г. той напуска финландската политика и казва, че няма да се върне. След това става вицепрезидент на Европейската инвестиционна банка, а по-късно и директор на Европейския университетски институт във Флоренция.

Казва, че нахлуването на Русия в Украйна е променило мнението му, и сега той се кандидатира за президент. През 2022 г., "Финландия изведнъж се превърна в държава на фронтовата линия", казва Стуб.

  • Пека Хависто

Пека Хависто, кандидат-президент на Финландия
Пека Хависто, кандидат-президент на Финландия

Социологическите проучвания поставят либерала Пека Хависто на второ място. Според последните резултати на Yle той има 24% - само 3% по-малко от Стуб.

Хависто е член на зелената партия в страната и е бивш дипломат на ООН. Досега се е кандидатирал два пъти за президент - през 2012 г. и 2018 г., но и двата пъти завършва втори след досегашния президент Саули Нинистьо.

Той също е бил външен министър на Финландия - от 2019 до 2023 г. Преди това е заемал и други министерски постове.

В телевизионен дебат той казва, че е трудно да се открият "много големи политически различия" между кандидат-президентите във Финландия по въпроси като НАТО, подкрепата за Украйна и отношенията с Русия.

"Затова до голяма степен е въпрос на личностни качества, опит, работа в трудни външнополитически ситуации", казва той.

Ако бъде избран, Хависто ще стане първият открито хомосексуален президент на Финландия.

  • Юси Хала-Ахо

Юси Хала-Ахо, кандидат-президент на Финландия
Юси Хала-Ахо, кандидат-президент на Финландия

Според социологическите изследвания на трето място с 18% ще бъде Юси Хала-Ахо. Подкрепата за него се увеличава през последния месец, като през декември половете показваха очакван резултат от 10%.

Някои проучвания предполагат, че той може да заеме и второто място.

Хала-Ахо е единственият кандидат сред четиримата с най-голяма подкрепа, чиито външнополитически възгледи се различават съществено. Той е националист, критик на Европейския съюз (ЕС) и на политиката му за имиграцията. През 2012 г. той е глобен от Върховния съд на страната за расистки изказвания.

Той е бивш лидер на Финландската партия, а сега е говорител на парламента.

  • Оли Рен

Оли Рен, кандидат-президент на Финландия
Оли Рен, кандидат-президент на Финландия

Последните социологически проучвания поставят Оли Рен на четвърто място с 12% подкрепа.

Той е член на Центристката партия във Финландия и е бивш комисар по икономическите въпроси на ЕС. В момента е управител на Банката на Финландия и член на Управителния съвет на Европейската централна банка.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG