Връзки за достъпност

Извънредни новини

Финландия засилва военното сътрудничество със САЩ. Москва заплаши с отговор


Финландският министър на отбраната Анти Хаканен
Финландският министър на отбраната Анти Хаканен

Финландия подписа споразумение в понеделник за засилване на военното сътрудничество със САЩ, съобщи Франс Прес. По-късно във вторник Москва заплаши, че няма да остави това без отговор.

Новината идва два дни след отправеното предупреждение на руския президент Владимир Путин, че е наредил създаването на нов военен окръг в района до финландската граница и предстои там да бъдат разположени "значителни военни единици".

Той обвърза това с влизането на Финландия в НАТО. То се случи официално през април, след като през 2022 г. Финландия и Швеция поискаха да се присъединят след началото на непредизвиканата инвазия на Русия в Украйна през февруари същата година.

Сега споразумението със САЩ формализира по-силните връзки с Вашингтон в съответствие с присъединяването на Финландия към НАТО през април.

Министърът на отбраната на Финландия Анти Хаканен, който е във Вашингтон, за да подпише пакта, го приветства като "силен знак за ангажираността на САЩ към защитата на Финландия и цяла Северна Европа".

"Не очакваме Съединените щати да се грижат за отбраната на Финландия. Продължаваме да инвестираме в нашата отбрана и да споделяме тежестта в нашия район и извън него", каза той.

От руското Министерство на външните работи съобщиха, че на 19 декември е извикало посланика на Финландия в Москва и го е предупредило, че "руската страна няма да остави без отговор натрупването на военния потенциал на НАТО" по границата с Русия и че и "ще предприеме необходимите мерки за противодействие".

През последните седмици Финландия изцяло затвори 1340-километровата си граница с Русия заради засилен мигрантски поток, който според Хелзинки е насочван умишлено от Москва.

След влизането си в НАТО северната страна засили военното обучение на резервистите в армията си и наблюдението на границата, като позволи на самолети на НАТО да патрулират в граничното въздушно пространство, което разгневи Русия.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG