Връзки за достъпност

Извънредни новини

Европейската народна партия подкрепи Фон дер Лайен за втори мандат начело на ЕК


Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен
Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен

Европейската народна партия (ЕНП) подкрепи кандидатурата на Урсула фон дер Лайен за втори мандат начело на Европейската комисия (ЕК). Това се случи след гласуване, на което тя беше единственият кандидат.

Новината идва, след като през февруари, четири месеца преди европейските избори, Фон дер Лайен каза, че иска да се кандидатира за втори мандат начело на комисията. Тогава тя беше номинирана и от собствената си партия - германския християндемократически съюз (ХДС).

Гласуването в четвъртък се проведе във втория ден от конгреса на ЕНП в Букурещ. Право да гласуват имаха около 800 души, но подадените гласове бяха само 499 подадени. От тях 400 бяха в полза на Фон дер Лайен, 10 гласа бяха обявени за невалидни, а 89 гласа бяха против нея.

Подкрепата на ЕНП е от ключово значение за Фон дер Лайен, която трябва да получи одобрението на Европейския парламент, за да бъде назначена отново за шеф на ЕК.

"Смятам, че тя показа много силно лидерство, особено по отношение на COVID-19 и Украйна", каза министър-председателят на Финландия пред "Политико".

Коя е Урсула фон дер Лайен

Урсула фон дер Лайен е част от ХДС от 1990 г. През 2005 г. заема поста на министър на семейството, жените и младежта в първия кабинет на Ангела Меркел. Била е министър на труда и социалната политика. През 2013 г. става първата жена в Германия, заемала поста на министър на отбраната.

През 2019 г. тя е избрана за председател на Европейската комисия, като през декември тази година встъпва в длъжност като първата жена председател на ЕК.

По време на мандата ѝ Великобритания напусна ЕС и беше подписан Европейският зелен пакт. Докато тя беше начело на ЕК, започна пандемията от COVID-19, а впоследствие ЕС прие инструмента NextGeneration EU, свързан с преодоляването на последиците от пандемията.

През 2022 г. започна и войната на Русия срещу Украйна, след което ЕС прие редица санкции срещу руската икономика и подпомогна Киев с десетки милиарди евро.

Какво предстои

В сряда ЕНП одобри програмата, с която партията ще се яви на изборите за Европарламент през юни.

В нея се набляга на затягането на граничния контрол на Блока, както и подкрепа за развитие на промишлеността пред борбата с климатичните промени.

Според новата политика за предоставяне на убежище на ЕНП не само обработката на документите на мигрантите ще се случва извън ЕС, но има възможност и те да бъдат заселени там, пише Файненшъл Таймс.

В края на миналата година премиерката на Италия Джорджа Мелони сключи подобно споразумение с Албания. То предвижда създаване на два миграционни центъра в Албания, където ще останат мигрантите, задържани от италианските власти, до обработване на молбите им за убежище.

"Трябва да намалим броя на пристигащите", каза Манфред Вебер, председател на партията. Той каза и че Фон дер Лайен е подкрепила този план.

ЕНП иска също така да се увеличат служителите на европейската граничната служба Frontex до 30 хиляди души.

Австрийската партия ÖVP не подкрепи програмата, тъй като в нея се споменава пълното включване на Румъния и България в Шенгенската зона. В края на 2023 г. двете държави бяха приети в Шенген по въздух и море, но не и по суша, тъй като Австрия се противопостави на това.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG