Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Да караме Русия да си плаща". Фон дер Лайен пристигна в Киев, за да обсъди пътя на Украйна към ЕС


Президентът на Украйна Володимир Зеленски и председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в Киев.
Президентът на Украйна Володимир Зеленски и председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в Киев.

Председателката на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен пристигна на работно посещение в Киев. Целта на визитата е обсъждане на пътя на Украйна към членство в ЕС.

През юни 2022 г. Украйна и Молдова получиха статут на кандидати за членство в ЕС. За да се присъединят към блока обаче и двете страни тепърва трябва да извървят дълъг път на реформи.

„Тук съм, за да обсъдя пътя на Украйна за присъединяването към ЕС. ЕС ще предостави финансова подкрепа за реставрирането на Украйна като модерна, просперираща демокрация. И начина, по който ще продължим да караме Русия да плаща за военната си агресия“, написа фон дер Лайен в Екс.

Посещението на председателката на ЕК в Киев идва дни преди очакван доклад на Брюксел за напредъка на Украйна за покриване на изискванията за членство на ЕС. От Киев се очакват засилване на прозрачността, свързана с назначенията на прокурори, законодателство, свързано с прането на пари, както и намаляването на влиянието на олигархията.

Бързият път на Украйна към ЕС беше повлиян от началото на руската инвазия в страната. Москва за пръв път откъсна територии Киев през 2014 г. Това се случи малко след събитията от Евромайдана. Причината беше свалянето от власт на тогавашния украински президент Виктор Янукович. Протестите срещу него започнаха, защото той отказа да подпише споразумението за асоцииране с ЕС.

Тогава Русия незаконно анексира полуостров Крим, а проруски сепаратисти окупираха част от областите Донецк и Луганск в Източна Украйна.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG