Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Добър ден за Европа". Украйна и Молдова получиха статут на кандидати за членство в ЕС


Демонстрация в подкрепа на членството на Украйна в ЕС преди началото на съвещанието на европейските лидери
Демонстрация в подкрепа на членството на Украйна в ЕС преди началото на съвещанието на европейските лидери

Лидерите на държавите от ЕС одобриха Украйна и Молдова за страни кандидати за членство в блока. Грузия още не получава същия статут, но Брюксел призна европейската перспектива пред Тбилиси.

„Днес е добър ден за Европа. Поздравления за президентите Володимир Зеленски и Мая Санду, както и на министър-председателя Иракли Гарибашвили. Вашите страни са част от нашето европейско семейство“, написа в туитър председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел нарече момента „исторически“.

Пред Украйна и Модлова остава да извървят дълъг път на реформи преди официално да станат част от общността, подчертаха европейските лидери. От Киев се очакват засилване на прозрачността, свързана с назначенията на прокурори, законодателство, свързано с прането на пари, както и намаляването на влиянието на олигархията. Кишинев трябва да направи законодателни промени в съдебната система, енергетиката, стъпките срещу промените в климата, сигурността на хранителните доставки, както и гарантиране на честната конкуренция.

Процесът по присъединяване може да се протичи години, ако не и десетилетия, отбелязва ДПА.

Новината беше приветствата в двете бивши съветски страни.

„Това е уникален и исторически момент в отношенията Украйна-ЕС“, написа Зеленски в Туитър. Той изрази увереност, че бъдещето на страната му е свързано с ЕС.

„Исторически ден за Молдова“, каза колегата му от Молдова Мая Санду, която добави, че страната ѝ я чака дълъг път.

Статутът на държава кандидат за членство дава достъп до финансова подкрепа за извършването на необходимите реформи за сближаване до стандартите на ЕС.

Европейската комисия трябва да даде в края на годината първа оценка за провежданите от Украйна и Молдова реформи, по-конкретно в областта на борбата с корупцията и за гарантиране на независимостта на съдебната система, пише Франс прес.

Бързият път на Украйна към ЕС беше повлиян от началото на руската инвазия в страната. Москва за пръв път откъсна територии Киев през 2014 г. Това се случи малко след събитията от Евромайдана. Причината беше свалянето от власт на тогавашния украински президент Виктор Янукович. Протестите срещу него започнаха, защото той отказа да подпише споразумението за асоцииране с ЕС. Тогава Русия незаконно анексира полуостров Крим, а проруски сепаратисти окупираха част от областите Донецк и Луганск в Източна Украйна.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG