Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Да задълбочим и засилим сътрудничеството". България изрази подкрепа за европейския път на Турция


Външните министри на Турция и България Хакан Фидан и Мария Габриел
Външните министри на Турция и България Хакан Фидан и Мария Габриел

България изрази във вторник подкрепа за европейския път на Турция.

Това се случи по време на посещението на турския министър на външните работи Хакан Фидан, което е по покана на българската му колега Мария Габриел. Посещението дойде на фона на затягане на връзките между двете страни в областта на отбраната през последния месец.

"България винаги е подкрепяла и ще продължи да подкрепя европейския път на Турция", каза Габриел на пресконференция след срещата с Фидан. "Приветстваме съвместното предложение на Европейската комисия и върховния представител на Европейския съюз от ноември м.г. за активизиране на отношенията ЕС – Турция".

Габриел добави, че след днешната визита ще бъде създадена експертна група за енергетика и климат. Тя каза още, че двете страни споделят обща отговорност за мир, стабилност и сигурност в Югоизточна Европа и Черноморския регион.

"Като съюзници в НАТО ще развиваме партньорството ни в стратегически области", каза тя, като даде за пример създаването на Противоминна военноморска група в Черно море (МСМ Black Sea) и меморандума с Турция относно презгранични операции за охрана на въздушното пространство.

"Днес повече от всякога се нуждаем от разумни политики, които дават приоритет на сигурността и стабилността в нашия регион. Като страни от региона трябва да задълбочим и засилим сътрудничеството си", каза Фидан на пресконференцията.

От началото на годината България и Турция подписаха две ключови споразумения в сферата на отбраната. Първото - за разминиране на Черно море, е съвместно с Румъния и цели разчистване на мините, плаващи в Черно море заради войната на Русия срещу Украйна.

То беше постигнато след няколкомесечни преговори и на фона на няколко инциденти с кораби и случаи на изхвърлени от морето мини на румънския и българския бряг.

Второто предвижда турски и български изтребители да могат да пресичат границите на двете държави при преследване на самолет нарушител на въздушното пространство на НАТО.

По-рано Фидан се срещна с бившия лидер на ДПС Мустафа Карадайъ, както и с председателя на парламентарната група на партията Делян Пеевски, санкциониран за корупция по закона "Магнитски". Фидан се срещна и с вътрешния министър Калин Стоянов.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG