Връзки за достъпност

Извънредни новини

България, Румъния и Турция подписват следващата седмица споразумение за разминиране на Черно море


Todor Tagarev
Todor Tagarev

България, Румъния и Турция ще подпишат през следващата седмица в Истанбул споразумение за създаване на тристранна противоминна група в Черно море, съобщи в четвъртък министърът на отбраната Тодор Тагарев. За пръв път той съобщи за тези намерения на трите държави през октомври, когато каза, че преговорите са започнали още през август.

Създаването на противоминна група идва на фона на зачестилите случаи на инциденти с кораби в Черно море. При последния подобен случай пострада гръцки кораб в края на декември. Русия разглежда всеки кораб в Черно море като потенциална военна цел, след като през юли се отказа от международното споразумение за износ на украинско зърно, сключено с посредничеството на ООН.

"Войната в Украйна, започната от Русия, води до рискове за нашата територия, за сигурността на корабоплаването и, за да минимизираме тези рискове, се включват и военноморските сили на трите страни, за да разчистват от мини, надяваме се, успешно", коментира в четвъртък Тагарев.

Министърът присъства на официалното посрещане в Благоевград на военнослужещите, участвали в стабилизиращите сили на НАТО в Косово (KFOR) и във военната операция "Алтеа" на Европейския съюз в Босна и Херцеговина.

Без български кораби и военни в Червено море

Тагарев коментира още, че България няма да участва с кораби или военни в международна операция срещу йеменските бунтовници хути в Червено море. Той уточни, че правителството просто обсъжда кой е най-добрият начин за реакция при случаи на засегнати български кораби и моряци.

На 19 ноември товарният кораб товарният кораб Galaxy Leader ("Галакси лийдър") с българи на борда беше пленен от хутите в Червено море. На 14 декември плаващият под малтийски флаг български кораб "Руен" беше взет на абордаж след инцидент в Арабско море край бреговете на остров Сокотра в Йемен.

"Участваме с щабни офицери, по някои други начини можем да участваме, в съответствие с нашите способности", добави Тагарев, подчертвайки, че няма как България да се включи в международна операция без решение на Народното събрание.

След отвличането на Galaxy Leader бяха освободени всички моряци, но капитанът и помощник-капитанът, които са българи, все още са на борда му. На борда на "Руен" пък имаше осем моряци, от които беше освободен един.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

Обяснено в две минути. Какво се случва в Грузия
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:35 0:00
XS
SM
MD
LG