Връзки за достъпност

Извънредни новини

Български кораб под малтийски флаг е бил нападнат в Арабско море


Снимката е илюстративна.
Снимката е илюстративна.

Плаващ под малтийски флаг български кораб е бил нападнат в Арабско море край йеменския остров Сокотра. Това съобщи британската компания за морска сигурност Ambrey, цитирана от Ройтерс.

Новината за нападението идва на фона на редица нападения, извършвани от йеменските хути в Червено море. Те нападат кораби, които са свързани с Израел, независимо от тяхната принадлежност.

Според сайта maritime.bg името на кораба е "Руен" и на борда му има 8 моряци от България, 9 - от Мианмар и едно морско лице от Ангола. Компанията за морска сигурност Ambrey съобщава, че близо до мястото на инцидента е имало риболовен кораб, плаващ под ирански флаг.

Агенцията за морски търговски операции на Обединеното кралство (UKMTO) също е получила сигнал за бедствие от кораб, на който са се качили неизвестни лица източно от Босасо, Сомалия.

Това не е първият случай на нападнат кораб с българи на борда при Йемен през последните месеци. През ноември товарният кораб „Галакси лийдър“ и танкерът „Сентрал парк“ бяха превзети в Червено море от хутите. И в двата случая на борда на плавателните средства имаше българи.

В началото на декември пък три търговски кораба бяха атакувани с балистични ракети, изстреляни от йеменската групировка. В отговор американският военен кораб, който ги е ескортирал, е свалил три дрона.

Тогава военният говорител на хутите Яхия Сари съобщи, че те ще продължават да пречат на израелските кораби да плават в Червено море, "докато не спре израелската агресия срещу нашите непоколебими братя в Ивицата Газа". Освен това той предупреди, че всички кораби, свързани с Израел, ще станат техни мишени, ако продължават да плават в Червено море.

Остров Сокотра в Арабско море се намира на входа на Червено море, което е един от най-важните търговски морски пътища в света.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG